Родичі представника Президента Україні у Верховній раді України Федора Веніславського помічені переможцями у сумнівних тендерах за 2022 рік

Родичі представника Президента Україні у Верховній раді України Федора Веніславського помічені переможцями у сумнівних тендерах за 2022 рік

У 2022 році дочка колишнього прокурора, який намагався через суд повернутися на посаду, продавала техніку для ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс», виробничому управлінню комунального господарства Нововолинської міськради та для Комунального підприємства при Підгайцівській сільській раді. І практично не мала конкурентів. Продавала вона техніку і за межами Волині – і також для комунальних підприємств.

Чому ніхто не захотів продавати сміттєвози та асенізатори для волинських підприємств, крім дочки екс-прокурора, досліджувало інтернет-видання «Волинь Online».

Її батько майже все життя провів в органах прокуратури, дядько – нардеп, а вона – успішна бізнесвумен

У 2022 році ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» придбало два сміттєвози та ущільнювач на загальну суму понад десять мільйонів гривень. Продавцем виступило ТОВ «Спецкомунтех». Та якось, крім цієї фірми, ніхто особливо і не хотів продавати техніку для комунального підприємства.

Як свідчать дані аналітичної системи «YouControl», співвласницею ТОВ «Спецкомунтех» є Анастасія Веніславська, дочка колишнього прокурора Вадима Веніславського та племінниця народного депутата Федора Веніславського. Ще 50 % компанії належить Самойліч Наталії Володимирівні. Розмір статутного капіталу ТОВ «Спецкомунтех» – 50 тисяч гривень. Основний вид діяльності – торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами. Компанія зареєстрована у січні 2018 року. Спочатку вона була зареєстрована в Олиці, звідки родом Веніславські, згодом – перереєстрували в Луцьку. Керівником ТОВ «Спецкомунтех» декілька місяців був ще один брат Вадима Веніславського – Сергій Веніславський, а серед засновників до 2020 року – сам Вадим Веніславський. У 2020 році фірму він перереєстрував на дочку Анастасію.

Родичі представника Президента Україні у Верховній раді України Федора Веніславського помічені переможцями у сумнівних тендерах за 2022 рік

У 2020 році Вадим Веніславський перереєстрував фірму на дочку Анастасію

15 червня 2022 року ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» оголосило про тендер на закупівлю сміттєвоза із заднім завантаженням Iveco Eurocargo ML190EL25 б/в (або еквівалент) з очікуваною вартістю 1,896 мільйона гривень. На торги надійшло лише дві пропозиції – 1,8948 мільйона гривень запропонувало  ТОВ «Спецкомунтех» та рівно 1,896 мільйона гривень ФОП Булюк Дмитро Андрійович. Варто наголосити, що Дмитро Булюк був зареєстрований підприємцем за два тижні до оголошення тендера, отож, є ймовірність, що це була підставна особа з метою створення видимості наявності конкуренції.

Родичі представника Президента Україні у Верховній раді України Федора Веніславського помічені переможцями у сумнівних тендерах за 2022 рік

Дмитро Булюк був зареєстрований підприємцем за два тижні до оголошення тендера

8 липня 2022 року ТОВ «Спецкомунтех» оголосили переможцем, а 1 серпня – уклали договір щодо купівлі вказаного сміттєвоза.

Родичі представника Президента Україні у Верховній раді України Федора Веніславського помічені переможцями у сумнівних тендерах за 2022 рік

Сміттєвоз, який придбало ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» у ТОВ «Спецкомунтех»

30 листопада 2022 року ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» оголосило ще один тендер – цього разу відкриті торги з особливостями на закупівлю сміттєвоза із заднім завантаженням на базі автомобіля Renault Premium (або еквівалент) з очікуваною вартістю два мільйони гривень.

29 грудня 2022 року договір про закупівлю сміттєвоза із заднім завантаженням на базі автомобіля Renault Premium за 1,992 мільйона гривень уклали з ТОВ «Спецкомунтех».

Також 27 грудня 2022 року ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» уклало договір з ТОВ «Спецкомунтех» про закупівлю ущільнювача Bomag BC772RB 2004 року випуску за 6,1468 мільйона гривень. Закупівля відбулася без використання електронної системи «Prozorro».

Родичі представника Президента Україні у Верховній раді України Федора Веніславського помічені переможцями у сумнівних тендерах за 2022 рік

Ущільнювач, який придбало ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» у ТОВ «Спецкомунтех»

На Волині у 2022 році ТОВ «Спецкомунтех» продало також два сміттєвози із заднім завантаженням для виробничого управління комунального господарства Нововолинської міськради за 3,3996 мільйона гривень. Закупівля відбулася за переговорною процедурою, договір уклали 31 березня 2022 року. Також фірма продала б/в асенізатор MERCEDES-BENZ Actros за 2,484 мільйона гривень для Комунального підприємства при Підгайцівській сільській раді. Договір уклали 12 грудня.

Однак ТОВ «Спецкомунтех» продає техніку не лише комунальним підприємствам Волинської області, а й по всій Україні. Як свідчать дані «Bi Prozorro», з 2018 року загальна сума договорів товариства, укладених із різноманітними комунальними підприємствами, становить 76,438 мільйона гривень. Зокрема, у 2022 році ТОВ «Спецкомунтех» продавало свою техніку також для КП «Водопостачання м. Вознесенська», комунальному підприємству «Міські автомобільні дороги-1» Нікопольської міської ради, житлово-комунальному підприємству «Драгнава» Авангардівської сеплищної ради, КП «Товстеблагоустрій» тощо.

Варто зауважити, що батько співзасновниці компанії, Вадим Веніславський, у прокуратурі працював з 2000 року, відколи завершив навчання. Спочатку – помічником прокурора Маневицького району, потім – очолював відділ захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Волинської області, згодом – був прокурором Луцького району та заступником прокурора Волинської області. А також працював на посаді начальника відділу забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності та захисту інтелектуальної власності і авторських прав Генеральної прокуратури України. У жовтні 2014 року Веніславського звільнили з прокуратури у межах закону «Про очищення влади». А наприкінці 2019 року він отримав посаду заступника начальника департаменту Офісу Генерального прокурора, поновившись у прокуратурі через суд. У 2020 році перебував на посаді першого заступника прокурора Одеської області. До лютого 2021 року був в. о. прокурора Одеської області. Після цього його звільнили.

До слова, Вадим Веніславський намагався поновитися на цій посаді через суд. Однак у березні 2022 року провадження у справі зупинив Волинський окружний суд за клопотанням позивача.

Вадим Веніславський

Вадим Веніславський

Чому в Анастасії Веніславської майже немає конкурентів

Директора ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Володимира Марценюка, який був відповідальний за ці закупівлі, не було на робочому місці. А на мобільний телефон він не відповідав, однак ми готові опублікувати його коментарі, як так сталося, що таку техніку закупляють лише в фірми дочки екс-прокурора.

Ми звернулися також до Анастасії Веніславської. Вона зазначила, що можна їй написати питання  у «Viber». Однак, прочитавши питання не відповіла. То ж в чому секрет її успіху на момент публікації ми не змогли дізнатися.

Анастасія Веніславська

Анастасія Веніславська. Фото з її профілю у «Facebook»

Чи запобігає законодавство закупівлям у «своїх»

Чинне законодавство не обмежує можливостей родичів посадовців чи прокурорів продавати техніку чи надавати послуги комунальним та державним підприємствам, але це може бути потенційним конфліктом інтересів.

Керівник Громадської Ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак зауважує, що з технічного боку порушень тут немає.

Федір Веніславський

Федір Веніславський, фото з сайту Верховної ради України

Зокрема, 15 червня 2022 року, коли відбувався тендер, діяв ще Закон № 922, тому технічно торги відбулися, якщо учасники не пов’язані прямо між собою (родичі, або один із них засновник іншого і т. і.), то Замовник не є повноважним органом, щоб встановлювати змову, і поки немає рішення АМКУ про це, підстав відхиляти за ознаки змови (крім прямої пов’язаності) немає.

У випадку тендера, який оголосили 30 листопада, Мирослава Примак пояснює, що оголосили торги і вони відбулися, тому що Постанова КМУ 1178, по якій закупівлі відбуваються з 19.10.2022 року дозволяє Замовнику, якщо прийшов один учасник, перевірити його документи і визнати переможцем.

У третьому випадку, коли ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» закупляв ущільнювач, активістка пояснює, що могли скористатися винятками, коли можна укласти договір без використання електронної системи закупівель (наприклад, існувала нагальність закупити до 31.12.2022 року, а провести процедуру вже об’єктивно не встигали).

«Можна, звісно копатися, коли ця потреба виникла. Якщо ще хоча б в листопаді чи на початку грудня – теоретично, могли встигнути (якщо цей товар не привозять з-за кордону) провести торги і отримати товар. Тоді може бути схоже на уникнення відкритих торгів, але це має встановити ДАСУ», – пояснює вона.

У випадку ж застосування переговорної процедури, то в Законі також була така підстава – двічі не відбулися торги.

Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *