Росіяни знищують унікальний курган у Маріуполі, що має велике історичне значення

Росіяни знищують унікальний курган у Маріуполі, що має велике історичне значення

Ідеться про курган Дід, археологічну пам’ятку, яка віком може сягати Єгипетських пірамід. Більше про те, як російські сили перетворюють історію на попіл і вчиняють злочини проти містян, — у статті ХПГ.

Знищення кургану

Росіяни знищують курган Дід, стародавню археологічну пам’ятку, яку могли створити ще у третьому тисячолітті до нашої ери. Історики відносять курган до так званої ямної культури: його створювали зі шматків ґрунту з травою та могли використовувати як для жертвоприношень, так і для поховальних церемоній, розповідали журналісти. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Хоча радник легітимного мера Маріуполя Петро Андрющенко казав, що курган датується V тисячоліттям до нашої ери, на охоронній табличці пам’ятки зазначено, що вона датується III тисячоліттям до нашої ери — XIV cтоліттям нашої ери. В описі археологічної пам’ятки також мовиться, що “кургани над могилами насипали всі народи, що населяли степи України з III тис. до н.е. до середньовіччя”. Своєю чергою громадська організація “Архі-місто”, яка досліджує історію Маріуполя, зазначала, що курган Дід датується ІІІ–ІІ тисячоліттям до н.е.

Як 25 березня сповістили Петро Андрющенко та міська рада Маріуполя, російські загарбники знищують курган екскаваторами. Оприлюднене Андрющенком відео з окупованого міста підтверджувало цю інформацію.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Що відомо про Діда?

Курган Дід розташований у Центральному районі міста, неподалік перехрестя вулиці Пилипа Орлика та проспекту Будівельників. Розлогий пагорб має висоту майже у шість метрів, а його діаметр сягає 60 метрів. Хоча навпроти та навколо кургану розташовані житлові будинки, його територія визнана археологічною пам’яткою та охороняється законом України.

Росіяни знищують унікальний курган у Маріуполі, що має велике історичне значення

Насправді йдеться про два кургани, які разом створюють курганну групу “Могила Дід”. Кургани розташовані понад правим берегом річки Кальчик.

Будівельники випадково пошкодили курган на початку 90-х років, коли прокладали магістраль і водогін у новому житловому масиві. Своєю чергою археологи знайшли у кургані поховання доби енеоліту та бронзи. Як раніше повідомляла ГО “Архі-місто”, курган є однією з найвідоміших археологічних пам’яток Маріуполя. На стародавніх мапах він був позначений як Дід, а мешканці міста називали його Зелена гірка.

У 2021 році міська влада вирішила законсервувати курган, який намагалися знищити комунальники. Як повідомляв історик Леонід Горохов, тоді курган вцілів завдяки студентам-історикам, котрі помітили, як археологічну пам’ятку почали знищувати. Студенти розповіли про побачене своєму керівникові, котрий припинив свавілля.

Росіяни знищують унікальний курган у Маріуполі, що має велике історичне значення Росіяни знищують унікальний курган у Маріуполі, що має велике історичне значення

Забудовник з Ростова

У 2024 році окупаційна влада почала знищувати курган. Як зазначили в міськраді Маріуполя, росіяни хочуть поховати археологічну памʼятку під забудовою.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Підконтрольна Кремлю адміністрація вже давно планувала забудувати курган. Як написав Петро Андрющенко, “31 серпня 2022 року ми попереджали про плани росіян знищити найбільшу та найважливішу пам’ятку історії та культури — курган Дід — по вулиці Пилипа Орлика”. Ще влітку 2022-го український спротив передав копії документів, які свідчили про те, що у місці розташування кургану російські окупанти планують звести забудову, котра повністю знищить археологічну памʼятку. За даними, оприлюдненими радником мера міста, на місці курганів мав працювати забудовник з російського Ростова… Петро Андрющенко наголошував, що така забудова стане черговим злочином РФ, терористичної країни, котра нищить не лише українську, а й світову історію.

Петро Андрющенко вчергове нагадав, що курган є ровесником Єгипетських пірамід, і висловив сподівання, що розголос зможе зупинити свавілля представників РФ.

На знищення кургану вже відреагували в Офісі Генерального прокурора України, де наголосили, що такі дії є порушенням Гаазької конвенції про захист культурних цінностей та Положень до ІV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі. За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури правоохоронці розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (частина перша статті 438 КК України).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *