Російський пропагандист Антон Красовський закликав до вбивства українських дітей

Російський пропагандист Антон Красовський закликав до вбивства українських дітей

Антона Красовського, колишнього директора пропагандистського телеканалу “Russia Today”, заочно засудили. Більше про публічні заклики до геноциду та мову ворожнечі як злочин проти людства — у статті.

‘Топити й спалювати…’

Як 13 серпня розповіли в Офісі Генерального прокурора, суд заочно визнав російського пропагандиста винним у публічних закликах до геноциду (частина друга статті 442 Кримінального кодексу України). Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Російський пропагандист Антон Красовський закликав до вбивства українських дітей

Прокурори довели, що у 2022 році в одному з етерів своєї авторської програми засуджений публічно закликав топити й спалювати українських дітей. Цей сюжет вийшов як у телевипусках “Russia Today”, так і на власних ютуб- і телеграм-каналах російського пропагандиста, котрі налічують декілька сотень тисяч підписників, сповістили в Офісі Генпрокурора.

У жовтні 2022-го Дмитро Кулеба закликав заборонити телеканал “Russia Today” у всьому світі та називав висловлювання Красовського “агресивним розпалюванням геноциду”.

У лютому минулого року за публічного обвинувачення прокурорів Офісу Генпрокурора директора російського пропагандистського телеканалу “Russia Today” було визнано винним у публічних закликах до геноциду та насильницької зміни чи повалення конституційного ладу (частина друга статті 442, частина третя статті 109 Кримінального кодексу України).

Остаточне покарання пропагандисту призначили за сукупністю вироків. Таким чином Антон Красовський отримав максимально можливе (за санкціями статей) покарання — п’ять років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Заклики до геноциду

У квітні цього року підозру за публічні заклики до геноциду отримала головна редакторка пропагандистського каналу “Russia Today” Маргарита Симоньян, яка називала ув’язнених за часів сталінських репресій українців “недобитками” та заявляла, що їхніх нащадків “цього разу доведеться добити”. У січні 2024-го Служба безпеки України оголосила підозру за фактом публічних закликів до геноциду Ельвіні Боровковій — російській блогерці, яка пропонувала зруйнувати Україну “під нуль” і закликала “добивати вцілілих” після ракетного удару по Харкову.

Ще раніше, у листопаді минулого року, Шевченківський райсуд у Києві визнав російського пропагандиста Армена Гаспаряна винним у публічних закликах до геноциду українського народу. Гаспаряна засудили до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Під час судового розгляду справи було доведено, що у своїй книзі (рос.) “Денацификация Украины. Страна невыученных уроков” російський пропагандист просував твердження, що українська держава неспроможна існувати, а українська нація ­— неповноцінна і другосортна. Щобільше, як зазначали в СБУ, Гаспарян поширив термін “денацифікація” в росії та почав його вживати щодо України. Він також закликав керівництво РФ вчинити військовий напад на Україну, пропонував почати “денацифікацію” (по суті геноцид українського народу) з кордонів нелегітимних квазіреспублік “ДНР” і “ЛНР”, створених і підтримуваних Кремлем, і просуватися далі усією територією України. Гаспарян також висував ідеї про фільтраційні та концентраційні табори для українців і повне знищення українського народу.

Як відмічали в Офісі Генпрокурора, ідеї пропагандистської книги Гаспаряна використовувало найвище політичне та військове керівництво російської федерації. Прикметно, що Управління справами Президента російської федерації закупило книгу Гаспаряна для службового користування, аби нею послуговувалися російські посадовці. З огляду на все вищеокреслене, на думку сторони обвинувачення, публічні заклики до геноциду українського народу, які містилися в книзі Гаспаряна, перебували у причинно-наслідковому зв’язку з діями, які військові та збройні формування РФ вчиняли в Україні.

Восени минулого року Ерік Мьосе, голова Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, підтверджував, що “деякі висловлювання, які лунають у російських державних та інших засобах масової інформації, можуть становити злочин підбурювання до геноциду”.

Мова ворожнечі як злочин проти людства

У червні цього року ми писали, що правозахисники направили до Міжнародного кримінального суду подання щодо:

  • колишнього Президента РФ Медведєва, який активно використовує мову ворожнечі у власних дописах,
  • російських пропагандистів з найбільшою авдиторією: Соловйова, Симоньян, Кисельова, Мардана,
  • першого заступника керівника Адміністрації Президента РФ Олексія Громова.

Документ під назвою “Мова ворожнечі як злочин проти людства” підготували Міжнародна федерація за права людини (FIDH), Центр громадянських свобод, Харківська правозахисна група та російська правозахисна організація, назви якої не називають з міркувань безпеки.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

У надісланому до Гааги поданні були проаналізовані висловлювання та наративи, які розповсюджують російські публічні особи. На думку правозахисників, саме ці люди, котрі переслідували українців за допомогою мови ворожнечі, вчинили злочин проти людяності (відповідно до статті 7 Римського статуту). Крім того, дослідники звернули увагу на політика Олексія Громова, який, імовірно, керує пропагандою в російських медіа.

Як зазначав Ілля Нузов, керівник міжнародної правозахисної програми FIDH, “риторика ненависті відіграла вирішальну роль у злочинній кампанії росії в Україні”.

“Ми сподіваємося, що Міжнародний кримінальний суд побачить описану в цьому поданні юридичну кваліфікацію, яка підтверджує: російська пропаганда є злочином, який підпадає під дію Римського статуту. Я вірю, що це буде основою для розслідування і для майбутніх арештів і притягнення цих людей до міжнародної кримінальної відповідальності”, — наголошувала адвокатка ХПГ Ганна Овдієнко.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *