Роумінг в ЄС працюватиме за новими правилами: що зміниться

Роумінг в ЄС працюватиме за новими правилами: що зміниться

Парламент в другому читанні ухвалив законопроект № 10265 щодо імплементації норм європейського законодавства з питань роумінгу. Завдяки цьому рішенню Україна продовжує процес приєднання до єдиного цифрового ринку з країнами ЄС.

Українці матимуть можливість користуватися єдиними тарифами мобільного зв’язку та інтернету на території 27 країн ЄС, а також в Ісландії, Ліхтенштейні та Норвегії без сплати коштів за послуги роумінгу на постійній основі. Такими самими умовами можуть скористатися користувачі європейських операторів, які подорожують в Україну. Також користувачам не треба буде змінювати SIM-картки під час поїздок Європою. Рішення захищає споживачів мобільного зв’язку та інтернету від непередбачуваних і неконтрольованих витрат. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

«Команда Мінцифри продовжує працювати, щоб Україна приєдналася до роумінгового безвізу з ЄС. Щоб українці не сплачували додаткові збори за зв’язок у Європі, а європейці — в Україні. Ухвалення законопроеєкту є важливим кроком до цього. Далі ми повинні отримати позитивну оцінку законодавчих змін від європейської сторони та почати переговори про приєднання до єдиного роумінгового простору з ЄС. Адже наша ціль — збереження низьких тарифів для українців на постійній основі й після перемоги», — зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

З початку воєнного стану європейські оператори мобільного зв’язку в країнах ЄС надають українцям тимчасові пільгові умови у користуванні зв’язком без плати або з низькими тарифами за роумінг.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Приєднання України до Roam like at home забезпечить українцям стабільну тарифікацію послуг мобільних операторів в усіх країнах ЄС на постійній основі.

Як рішення вплине на роботу мобільних операторів:

– зміниться регулювання тарифів. Будуть встановлені граничні тарифи на послуги роумінгу, як у ЄС. Це потрібно, щоб послуги роумінгу тарифікувалися як домашні тарифи;

– операторам потрібно буде адаптуватися до оновленого законодавства, тарифних регулювань, механізмів захисту користувачів роумінгових послуг та доопрацювати свої системи для відповідності вимогам;

– визначиться взаємна тарифікація між операторами. Раніше кожна країна встановлювала його на свій розсуд. Тепер цей процес регулюватимуть.

У мобільних операторів буде час підготуватися до вступу України в RLAH, зокрема, щоб пристосуватися до зміни законодавства, поетапно перейти на нові правила роботи роумінгу, тарифікації тощо.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *