СБУ має докази проти чергового воєнного злочинця, що підтримує кремлівський режим на окупованих територіях

СБУ має докази проти чергового воєнного злочинця, що підтримує кремлівський режим на окупованих територіях

СБУ зібрала доказову базу на чергового воєнного злочинця, котрий нав’язує кремлівський режим на тимчасово окупованих територіях. Ідеться про кремлівського пропагандиста Дмитра Полковникова. Він очолює російську мілітарну організацію “Кримпатріотцентр”.

Як повідомили в Службі безпеки України, це формування має розгалужену мережу “філій”, які функціонують під виглядом дитячих таборів на території тимчасово окупованого Криму та лівобережжя Херсонщини. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

“У лавах окупаційної установи місцевим школярам нав’язують ідеологію рашизму та намагаються прищепити ненависть до України. Крім того, російські інструктори проводять з підлітками тренування з вогневої та диверсійно-розвідувальної підготовки, а також навчають тактики ведення бою”, — повідомили в офіційному телеграм-каналі Служби безпеки України 6 травня.

Як наголосили есбівці, таким чином Полковников виконує вказівку російського керівництва щодо підготовки підростаючого покоління українців до війни проти власної держави.

В СБУ навели конкретні приклади, коли підозрюваний приїздив до одного з так званих “таборів” у Каланчацькому районі Херсонщини та особисто закликав українських дітей підтримати російських окупантів. Ба більше, він агітував українських учнів надалі вступати до регулярних підрозділів російських військ, зокрема й до тих, які наразі воюють проти Сил оборони України.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“У разі відмови проходити ‘перевиховання’ в окупаційній установі — дітям погрожують відрахуванням зі шкіл, а їхнім батькам — переслідуванням з боку каральних органів росії”, — наголосили в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили Полковникову про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • частиною першою статті 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • частиною третьою статті 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Наразі тривають комплексні заходи, спрямовані на те, аби притягнути підозрюваного до відповідальності за вчинені проти українських дітей злочини.

Розслідування здійснювали співробітники СБУ у місті Києві та Київській області разом зі слідчими СБУ в АР Крим за процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Загальний контекст

Раніше ми писали, що на тимчасово окупованих територіях росіяни активно розбудовують мережу закладів, які пропагують вступ до армії РФ і глорифікують війну проти України. Більше про центр “військово-патріотичного виховання молоді”, який окупанти планували створити в Севастополі, та діяльність “Юнармії” на окупованих частинах України можна прочитати у статті ХПГ.

Російська федерація постійно намагається долучити дітей, які опинилися в російській окупації, до війни проти власної країни. У грудні 2023 року стало відомо, що російські окупаційні сили хочуть ставити на облік підлітків, які мешкають у Маріуполі. У січні цього року державні ЗМІ Білорусі повідомили, що 35 українських дітей, які мешкали у тимчасово окупованому місті Антрацит на Луганщині, відправили до білоруського міста Могильов, де діти мали пройти “навчання” у центрі Міністерства з надзвичайних ситуацій. Провладні журналісти Білорусі подавали це як “канікули під мирним небом”, сповнені “незабутніх емоцій”. У березні 2024-го у Луганській ОВА також повідомляли, що на тимчасово окупованих частинах Луганщини представники Слідчого комітету РФ агітують вихованців інтернатів вступати до профільних навчальних закладів РФ.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За даними Центру національного спротиву (ЦНС), йшлося про академії у Москві, Санкт-Петербурзі та про філію у тимчасово окупованому Луганську. По завершенню навчання представники РФ обіцяли розподілити українських дітей у різні регіони Росії. “Це і є типова колоніальна політика геноциду”, — наголошували у ЦНС. У квітні 2024-го Представництво Президента України в АР Крим та місті Севастополі також повідомляло, що в окупованому Севастополі російські силовики організували захід для школярів та студентів. Під час заходу так звані “інструктори” у масках розповідали учням про можливості безпілотників, навчали дітей їх запускати та пропагували у майбутньому доєднатися до окупаційних військ РФ.

У червні минулого року Кримськотатарський ресурсний центр повідомляв, що на той час були зафіксовані щонайменше 24 випадки переслідування неповнолітніх, які вчиняли представники РФ за період окупації півострова. Як відмічали у центрі, реальна кількість дітей, які зазнали переслідувань окупаційної влади Криму, може бути значно більшою. Крім того, у 2023 році команда Conflict Observatory виявила мережу з щонайменше 43 закладів, розташованих на території РФ чи на тимчасово окупованих територіях України, у яких утримували вивезених з України дітей. Спроби перевиховати українських дітей були зафіксовані у 78 % випадків: щонайменше у 32 закладах. У Conflict Observatory також встановили, що від початку російського повномасштабного вторгнення до 30 жовтня 2023 року до Білорусі незаконно вивезли щонайменше 2 442 українські дитини віком від шести до 17 років. За даними дослідників, українських дітей постійно вивозили щонайменше з 17 міст Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України, а незаконне вивезення дітей з підконтрольних російським Збройним силам територій України координують Путін і Лукашенко через Союзну державу.

Наприкінці грудня 2023-го Харківська правозахисна група представила нове подання до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосувалося переміщення українських дітей на територію Російської Федерації. Подання “Насильницька передача дітей з України до Росії: геноцид” має на меті переконати Офіс Прокурора МКС, аби той перекваліфікував вже відкрите провадження зі статті восьмої Римського Статуту (“воєнні злочини”) на статтю шосту (“злочин геноциду”). Більше про порушення прав дітей і вчинені представниками РФ і Білорусі злочини проти української малечі можна почитати у рубриці ХПГ — Права дітей.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *