Що робити з трофейною зброєю: законні та незаконні правила зберігання

Що робити з трофейною зброєю: законні та незаконні правила зберігання

20 серпня Рада підтримала урядовий законопроект № 9538 щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю.

Документ передбачає зміни до закону “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”, який надав цивільним особам у період дії воєнного стану право отримати зброю для стримування агресії рф. Зміни, зокрема, стосуються поводження з трофейною або знайденою зброєю. Що саме дозволяє цей закон, а що – забороняє, про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Апостроф».

Про що закон

Головна мета закону – унормувати обіг зброї, яку населення офіційно отримало після великого вторгнення РФ та знайденої зброї ворога. “Це легалізація і так би мовити звільнення від відповідальності осіб, які знайшли трофейну зброю”, – коментує юрист Ростислав Кравець.

Згідно з документом, вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, отримані цивільними особами у період дії воєнного стану, підлягають декларуванню в органах Національної поліції України. Ця зброя є власністю держави і її застосування передбачене для стримування ворога на період воєнного стану.

Задекларувати зброю або боєприпаси потрібно і в разі їх знайдення. Про такий факт слід повідомити за номером 102 або 112 та впродовж 24 годин здати їх до органів Нацполіції чи задекларувати.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Декларуванню не підлягає:

1) нарізна вогнепальна зброя калібру від 12,7 мм та більше і боєприпаси до неї;

2) гладкоствольна вогнепальна зброя калібру більше 23 мм і боєприпаси до неї;

3) кулемети, гранатомети, міномети, вогнемети, переносні зенітно-ракетні комплекси, ствольні артилерійські системи і боєприпаси до них та інша зброя і боєприпаси, що не можуть перебувати у власності цивільних осіб;

4) вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, що є засобом або знаряддям вчиненого кримінального правопорушення;

5) вогнепальна зброя із видаленим чи незаконно зміненим маркуванням;

6) вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, закріплені за військовослужбовцями та правоохоронцями;

7) боєприпаси окремо від вогнепальної зброї.

Така зброя вилучається правоохоронцями.

Передача цивільними особами вогнепальної зброї і боєприпасів до неї, отриманих або знайдених та задекларованих відповідно до цього закону, іншим особам, крім передачі органам Нацполіції, заборонена. Знайдена зброя теж може застосовуватись для відсічі ворожої агресії.

Хто має здати зброю

Цивільні особи не пізніше 90 днів після припинення або скасування воєнного стану зобов’язані здати отриману та знайдену вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Нацполіції. Проте на відміну від отриманої, знайдену зброю можна набути у власність після перевірки. Цивільна особа, яка знайшла та задекларувала вогнепальну зброю, набуває право власності на неї після спливу трьох місяців з дня здачі знайденої вогнепальної зброї для перевірки до органу Національної поліції України, сказано в документі.

Право власності на знайдену вогнепальну зброю не набувається, якщо:

1) цивільна особа, яка знайшла та задекларувала вогнепальну зброю, не відповідає вимогам, встановленим законом до фізичних осіб для набуття права власності на вогнепальну зброю;

2) вогнепальна зброя не підлягає декларуванню;

3) вогнепальна зброя належить іншій фізичній або юридичній особі, у тому числі є державною власністю;

4) вогнепальна зброя відноситься до видів вогнепальної зброї, що не може перебувати у власності фізичної особи.

У таких випадках знайдена вогнепальна зброя переходить у державну власність, а боєприпаси до неї підлягають вилученню та утилізації в установленому порядку.

Юрист Ростислав Кравець звертає увагу на те, що в попередній редакції йшлося про вилучення зброї, причетної до вчинення кримінальних правопорушень, тоді як вся трофейна зброя росіян сама по собі є такою. Проте у фінальній редакції цієї норми немає.

Закон також передбачає, що знайдена та задекларована вогнепальна зброя, що не може перебувати у власності фізичної особи, за її рахунок може бути перероблена у вогнепальну зброю, що може перебувати в її власності.

Коли почнуть діяти норми

Задекларувати зброю і боєприпаси цивільні особи повинні протягом місяця з дня введення в дію цього Закону, звернувшись до органів Національної поліції. Закон вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності, що відбувається з дня, наступного за днем його опублікування. Передбачено, що Кабінет Міністрів протягом трьох місяців з дня набрання чинності має прийняти необхідні нормативно-правові акти.

Порядок декларації, правила носіння, зберігання, перевезення зброї цивільними має розробити МВС.

“Як правило, такі закони миттєво президент не підписує. Думаю, що вони будуть притримувать підписання до готовності МВС”, – зауважив в інтервʼю “Апострофу” перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, депутатом від партії “Голос” Андрій Осадчук.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Оскільки президент вже його підписав, можна припустити, що відомство має відповідні напрацювання.

Як ведеться облік зброї на фронті

Як розповів “Апострофу” начальник служби звʼязків з громадськістю 110 ОМБр Іван Сєкач, законна процедура декларування трофейної зброї ЗСУ передбачена, але вона вимагає великих бюрократичних зусиль. “Тому практика така є, але не часто [застосовується]. Бо треба ресурсів дуже багато паперових і людських, щоб провести все це документарно. Трофейна зброя з’являється, коли є бойові дії. Чесно кажучи, займатися постановкою її на озброєння… Танки – так, бо їм треба технічне забезпечення, заправляти. Але у нас більше половини автопарку в частинах, у бригадах – це машини на “бляхах”, не поставлені на облік. Бо є великі питання по списанню технічних засобів, озброєння. Навіщо ставити машину, якщо вона “проживе” три тижні треба буде її списувати?”, – зауважив співрозмовник видання.

За словами голови підкомітету з держбезпеки, оборони та оборонних інновацій Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, закон поширюється на всю трофейну зброю, здобуту громадянами України, в тому числі, за межами держави.

“Воно поширюється на будь-яку трофейну зброю громадян України, тобто питання не де, а хто. Якщо громадянин України отримав трофейну зброю на Курщині і він з нею зараз перебуває на території України, він має ті ж можливості, що й інші громадяни України в легалізації”, – зазначив “Апострофу” нардеп.

Те, що окремої законодавчої бази для трофейної зброї, отриманої за межами України, прийматись не буде, підтвердив і нардеп Андрій Осадчук.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *