Що стоїть за теоріями Солов'я про Путіна та його двійників: аналіз WSJ

Що стоїть за теоріями Солов’я про Путіна та його двійників: аналіз WSJ

Американська газета The Wall Street Journal опублікувала велику статтю про професора Валерія Солов’я, в якій пояснює, як його прогнози можуть бути вигідні Кремлю. Про це пише Агентство.

Експертами в матеріалі виступили ексрадник Джорджа Буша-молодшого з питань росії Томас Грем і Ерік Грін, який обіймав аналогічну посаду в уряді Джо Байдена. На думку експертів, Соловей може використовуватися Кремлем для того, щоб заповнити інформаційний вакуум навколо Путіна сумнівною інформацією, створювати хибне відчуття, що правитель, який став серйозною проблемою для Заходу, скоро помре, і дискредитувати незалежні ЗМІ, які залишилися. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ИнфоРезист».

Коли вийшло інтерв’ю Такера Карлсона з Володимиром Путіним, професор Соловей повідомив, що американський журналіст розмовляв із двійником, який тепер буде видаватися мільйонам жителів планети за реального Путіна. “Путін мертвий, необоротно мертвий, він більше не воскресне, він залишиться в морозилці”, – заявив Соловей на початку цього тижня. Уперше про смерть російського президента він повідомив торік і відтоді продовжує наполягати, що його тіло лежить у морозильній камері.

Заяви Солов’я – “частина онлайн-фабрики чуток про здоров’я Путіна”, що стала більш помітною на тлі конфронтації росії із Заходом. Пошукові запити про здоров’я Путіна – наслідок поширення таких чуток. У 2020 році в Google був популярний запит “Путін Паркінсон”, у 2022 році – “Рак Путіна”, торік запит “двійник Путіна” залишався в топі протягом усієї осені.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Заяви Солов’я і публікації пов’язуваного з ним телеграм-каналу “Генерал СВР” про стан здоров’я Путіна активно передруковували західні таблоїди. Це “збивало з пантелику високопоставлених чиновників”, пише WSJ. Справа дійшла навіть до того, що главі ЦРУ Вільяму Бернсу в липні 2022 року довелося публічно спростувати ці чутки, заявивши, що Путін “надто здоровий”.

Згідно з однією з теорій, пише газета, у Кремлі Солов’я, якого Мін’юст восени 2022 року оголосив іноагентом, терплять як корисний інструмент. Спекуляції про швидку смерть Путіна можуть поставити під сумнів необхідність тиску на нього і Росію, вважає Грем, який був радником Буша-молодшого з питань росії. За словами Грема, коментатори на кшталт Солов’я мають величезний вплив на Заході через брак інформації після закриття російських бюро іноземних ЗМІ та скорочення кількості співробітників у посольствах.

Відповідно до іншої теорії, Соловей може бути потрібен Кремлю, щоб після придушення незалежних ЗМІ та дискредитації їхніх залишків остаточно підірвати довіру до їхніх джерел, перетворюючи будь-яку новину на сумнівну. “Сенс у тому, щоб зробити все неймовірним”, – сказав Грін, який до минулого року був головним радником Байдена з питань Росії в Раді національної безпеки. Навіть якщо Соловей одного разу визнає, що Путін живий, це ще більше зашкодить іміджу ЗМІ загалом, “тож програють усі”, вважає Грін.

Публікації “Полковника СВР” можуть впливати і всередині країни. Якщо в росії коли-небудь відбудеться державний переворот, то виникнуть певні сумніви в цьому, описує Грем наслідки публікацій про “смерть Путіна”. Прогнози Солов’я можуть допомагати і ширшій стратегії Кремля, спрямованій на те, щоб переконати росіян у різних теоріях змови і тим самим зробити їх політично неактивними, сказав Грем.

Соловей в інтерв’ю WSJ заявив, що його джерела – “дуже високопоставлені люди”. За словами колишнього професора, на його інформацію покладається українська влада. WSJ нагадала, що глава військової розвідки України Кирило Буданов торік говорив про хворобу Путіна, його двійників та інсценування загибелі Євгена Пригожина.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *