Шляхи уникнення мобілізації: як українські чоловіки опиняються за кордоном

Шляхи уникнення мобілізації: як українські чоловіки опиняються за кордоном

Американське видання Washington Post розповідає про те, як під кінець другого року війни українські чоловіки продовжують вигадувати способи виїхати за кордон, щоб уникнути мобілізації.

Дехто з утікачів наймають провідників через гори та ріки, інші вирішують здійснити ризиковану подорож самостійно. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

Видання наводить приклад 46-річного чоловіка, який минулого місяця заблукав у горах, отримав сильне обмороження і помер незабаром після того, як його знайшли. Щонайменше 25 чоловіків потонули під час перетину річки Тиса, що відокремлює Україну від Молдови та Румунії.

Але найпоширенішим шляхом залишаються великі прикордонні переходи. Багато хто покладається на підроблені документи, щоб вислизнути з країни. Інші вдаються до більш складних, навіть відчайдушних схем.

За словами речника Держприкордонслужби Андрія Демченка, чоловіки ховалися у відсіках в автомобілях, удавали священнослужителів і перевдягалися в жінок, щоб пройти через пункти пропуску. А один хлопець уклав фіктивний шлюб із родичкою з інвалідністю та намагався виїхати з країни як її доглядальник.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Зараз мене вже нічим не здивуєш”, – цитує Демченка WP.

Володимир Зеленський визнає, що проблема є.

“В Україні всі розуміють, що в цій сфері потрібні зміни”, – сказав він минулого тижня й додав, що проблема виходить за рамки просто цифр і охоплює умови та терміни військової служби.

Українці дедалі більше хвилюються, що у жорстокій війні на виснаження, кінця якій наразі не видно, час на боці Путіна, який має більший мобілізаційний резерв і готовий іти на великі людські жертви. Видання цитує командира штурмової групи 68-ї бригади із позивним Дельфін, який каже, що багато цивільних в Україні вважають, що воювати мають “професійні” військові, а не вони.

“Чесно кажучи, нам потрібно більше солдатів. Професійні військові закінчуються”, – сказав він WP.

Міністр оборони Рустем Умєров на європейському безпековому форумі заявив, що Україна має мільйон людей на військовій службі, зокрема 800 тисяч – у Збройних силах. Але ЗСУ зазнає суттєвих втрат.

WP пише, що хоча багато українців від початку повномасштабного вторгнення пішли у військо добровільно, багато і тих чоловіків призовного віку, які не прагнуть воювати через те, що вважають керівництво держави корумпованим та некомпетентним.

Видання цитує 20-річного киянина Максима, який каже, що, скоріш за все, буде служити після закінчення інженерного факультету університету.

Але він не хоче ризикувати своїм життям в армії, зокрема через історії, які він чув від друзів, які служать, про недостатню підготовку та поширену корупцію, як-от хабарі офіцерам за отримання відпустки.

Ексміністр оборони України Андрій Загороднюк каже, що нинішня форма мобілізації виникла в екстреному порядку на початку війни, і тепер уряд має пристосуватися, щоб задовольнити невідкладні та довгострокові потреби армії, забезпечуючи при цьому більш справедливий розподіл тягаря між усіма.

“У цій системі є лазівки, і деякі люди цими лазівками користуються”, – цитує WP Загороднюка.

Як писала BBC з посиланням на аналіз на основі даних Євростату, від початку повномасштабного вторгнення росії з України виїхали 650 тисяч чоловіків призовного віку. Деякі чоловіки – меншість, кажуть урядовці, – ухиляються від призову, порушуючи закон. WP також наводить приклад чоловіка призовного віку, який розповів, що через трьох посередників дав хабаря чиновникам за документи про те, що він служить у війську, хоча насправді він живе і працює в Києві.

Інші покладаються на підроблені документи, щоб виїхати з країни. Одні платять професійним контрабандистам за підготовку фальшивих документів, а інші роблять їх самі.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Дехто намагається підкупити прикордонників – речник прикордонної служби заявив про принаймні 825 таких випадків на загальну суму близько 228 000 доларів.

Держприкордонслужба з лютого 2022 року зупинила нелегальний виїзд з країни понад 16,5 тис. чоловіків призовного віку, які переважно прямували до Молдови чи Румунії, повідомив речник Демченко.

За його словами, близько 7 000 з них спіймали під час спроби перетнути кордон з підробленими документами, з якими зазвичай намагаються потрапити до Польщі. Цього року спіймали вже майже 2,5 тисячі людей.

WP наводить приклад співробітника львівської транспортної компанії, який допоміг понад 50 чоловікам втекти з України, оформивши їх далекобійниками.

Йому загрожувало до 12 років ув’язнення, але, оскільки він виявив каяття та сприяв закриттю справи, натомість отримав 7 років умовного та випробувальний термін.

Інші чоловіки призовного віку намагаються нелегально перетнути кордон України в горах та лісах. Видання пише про українця, який опублікував в інстаграмі відео такого переходу, зокрема момент, коли він поцілував дерево, щоб відсвяткувати перетин кордону.

Чоловік розповів Washington Post, що він і його супутник, який дезертував зі служби, перетнули кордон без супроводу. За його словами, він пішов на це, бо вважає, що Україна під час війни стала такою ж репресивною, як Росія, і що чоловіків “практично забирають з вулиць”.

“Навіть якщо у вас немає ноги, вони скажуть, що ви все одно можете керувати безпілотниками”, цитує його видання.

Він також поскаржився на корупцію і зазначив, що поки прості українці воюють і гинуть, “депутати” та інша еліта їздять на “Мерседесах”.

Леся Федорова, речниця загону прикордонної служби, що працює біля кордону з Румунією, розповіла, що провідників через кордон можна знайти у соцмережах, зокрема в телеграмі, і ціни на їхні послуги починаються з 1 200 доларів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Окрім того, що вони знають місцевість, деякі протягом тривалого часу спостерігають за патрулями прикордонної служби, щоб дізнатися про їхні звички та вразливі місця.

Федорова також розповіла, що до повномасштабної війни прикордонники на цій ділянці переважно боролися з тютюновими контрабандистами і нелегальними мігрантами з Афганістану, Пакистану, Сирії, Туреччини та інших країн.

Після вторгнення потік нелегалів змінив напрямок – близько 50 людей щодня нелегально перетинали кордон через гори або через контрольно-пропускні пункти. Зараз кількість людей скоротилася до восьми на день, додала вона.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *