Соціальні пільги для родин зниклих безвісти і полонених: що передбачено законом

Соціальні пільги для родин зниклих безвісти і полонених: що передбачено законом

За даними МВС України, від початку повномасштабного вторгнення зникли безвісти за особливих обставин 37 000 осіб. Тисячі українців перебувають у російському полоні. На яку допомогу мають право їхні сім’ї?

Кого вважати родиною?

По-перше, з’ясуємо, кого держава визнає близькими родичами та членами сім’ї людини, зниклої безвісти за особливих обставин. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Відповідно до Закону України “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин”, це — чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, онуки, правнуки, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Зник військовослужбовець

За зниклими безвісти або полоненими військовослужбовцями зберігається виплата грошового забезпечення. Отримувати такі виплати можуть дружина (чоловік) військовослужбовця, а за їхньої відсутності — повнолітні діти, які проживають разом з військовослужбовцем; законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства, незалежно від віку) військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка)); особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця або батьки військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка) та дітей). Родичі можуть отримувати зарплату та одноразові додаткові виді грошового забезпечення від дня захоплення військовослужбовця в полон та до моменту завершення його лікування (за потреби) після повернення з полону.

Члени родин зниклих безвісти військовослужбовців можуть отримувати виплати з моменту встановлення причин зникнення людини і за весь період її відсутності, якщо обставини зникнення є поважними. Щоб оформити такі виплати, потрібно подати заяву на ім’я командира військової частини. Виплати мають надаватися до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовця у полон або визнання його безвісти зниклим у встановленому законом порядку (постанова КМУ від 30.11.2016 р. №884).

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім того, на період війни виплачується додатково 100 тисяч гривень. Право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника мають непрацездатні члени родини, що були на утриманні зниклого, а також його діти. Таке право виникає через один місяць із дня внесення інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Діти зниклих безвісти та полонених військовослужбовців мають додаткові пільги. Наприклад, їх повинні приймати поза чергою у дитячі заклади за місцем проживання. Також дітей, у яких один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем та був визнаний судом безвісти зниклим при виконанні ним обов’язків військової служби, мають зараховувати поза конкурсом до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України — за особистим вибором спеціальності.

Крім того, у Законі України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” передбачені такі пільги для членів сімей зниклих безвісти й полонених військовослужбовців:

  • путівки до санаторно-курортних закладів з оплатою 50 % вартості;
  • 50-відсоткова знижка на квартплату та комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) у жилих будинках усіх форм власності в межах установлених норм — для членів сімей військовослужбовців, які зникли безвісти під час проходження військової служби;
  • безоплатний проїзд усіма видами міського транспорту загального користування (крім таксі) у межах району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів за наявності посвідчення встановленого зразка, а також 50-відсоткова знижка при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом — для батьків військовослужбовців, які зникли безвісти під час проходження військової служби;.
  • право на земельну ділянку та допомогу від органів місцевого самоврядування в будівництві;
  • безплатне одержання в приватну власність жилого приміщення, яке родичі зниклих безвісти займають у будинках державного житлового фонду, та позачергове право на поліпшення житлових умов у разі потреби.

Зник цивільний

Закон України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” визначає основи соціального та правового захисту громадян України, які позбавлені або були позбавлені особистої свободи окупаційною адміністрацією чи органами влади рф у зв’язку з громадською, політичною або професійною діяльністю таких осіб. Таким особам або членам їхніх сімей під час перебування полоненого в місцях несвободи надається щорічна державна грошова допомога.

Після звільнення з полону людина, щодо якої було встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, може отримати одноразову державну грошову допомогу.

Якщо людина померла в полоні, одноразова державна грошова допомога надається членам сімʼї, батькам чи утриманцям загиблої (померлої) особи. Те саме стосується і випадків, якщо колишній бранець помер протягом року після звільнення (і при цьому смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, повʼязаних з перебуванням у місцях несвободи).

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Колишні полонені мають право на отримання медичної та реабілітаційної (у тому числі психологічної) допомоги після звільнення. Також закон гарантує відшкодування витрат на професійну правову допомогу, що надавалася таким особам для захисту їх прав і законних інтересів.

Рішення про встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України ухвалює центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань тимчасово окупованих територій. Щоб визнати особу такою, що була позбавлена свободи внаслідок збройної агресії проти України, треба подати заяву до зазначеного центрального органу влади і надати докази, витяг з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань щодо наявності (відсутності) відомостей про кримінальне провадження щодо особи, а також повідомлення органів сил безпеки та сил оборони стосовно полоненої людини.

Матеріал створено у межах роботи приймальні УГСПЛ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *