Темпи росту ВВП України у листопаді сповільнилися до 4%

Темпи росту ВВП України у листопаді сповільнилися до 4%

Українська економіка продовжує зростати, навіть попри те, що минулого місяця польські перевізники блокували наземні пункти пропуску автомобільних вантажів, однак темпи зростання в листопаді цього року скоротилися порівняно з листопадом минулого року до 4% [±2%], такі попередні оцінки оприлюднило Мінекономіки.

“У підсумку за січень-листопад 2023 року зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% у порівнянні з відповідним періодом минулого року”, – ідеться в пресрелізі в середу. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Форіншурер».

У ньому перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко зазначила, що в листопаді майже місячне блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону було основним негативним фактором для виробників-експортерів і виробників, залежних від імпортної сировини під час доставки продукції автомобільним транспортом.

Водночас робота створеного ВМС ЗСУ українського морського коридору дала змогу частково компенсувати втрати в економіці.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“В першу чергу цим скористались виробники аграрної і металургійної продукції, підприємства з видобування металевих руд та залізничні перевізники. За нашими оцінками, позитивні фактори у листопаді дещо переважили баланс впливу на ВВП і у підсумку за попередніми оперативними оцінками Мінекономіки спостерігалося зростання ВВП на рівні 4%”, – підсумувала Свириденко.

Раніше Мінекономіки оцінювало зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в жовтні цього року на рівні 10,5% (±2%) порівняно з жовтнем минулого року, тоді як у вересні цей показник дорівнював 9,1% (±2%). У підсумку міністерство повідомляло про прискорення зростання економіки за підсумками 10 місяців до 5,5% з 5,3% за підсумками дев’яти.

Однак згідно з новими графічними даними Мінекономіки суттєво переглянуло помісячну динаміку зростання ВВП за липень-жовтень цього року: якщо раніше в ці місяці міністерство фіксувало безперервну позитивну динаміку орієнтовно від 8,7% до 9,1% у липні-вересні та 10,5% у жовтні, то тепер оцінка липня та жовтня орієнтовно менша за 4%, тоді як серпня – більша за 10%, а вересня – більша за 15%.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *