ТОП-10 сфер, де найпоширеніша корупція, за результатами дослідження

ТОП-10 сфер, де найпоширеніша корупція, за результатами дослідження

НАЗК презентувало результати експертного соціологічного опитування щодо оцінки рівня корупції в Україні у 2023 році. Оцінки експертів порівнювалися з даними загальнонаціонального опитування населення та представників бізнесу.

Згідно з даними дослідження, більш ніж половина представників антикорупційного середовища визнають суттєву поширеність корупції – 55%. Антикорупційні експерти сприймають поширеність корупції в державі не так песимістично, як респонденти стандартного опитування (55% проти 88% (населення) та 81% (бізнес). Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

Більшість респондентів експертного опитування оцінили діяльність антикорупційних органів (ВАКС, НАБУ, НАЗК та САП) в країні як незалежну та ефективну. На їхню думку, тенденції, що розвиваються в Україні, дають змогу припустити очікування зниження рівня корупції (54%).

У рамках дослідження розраховано також Індекс сприйняття поширеності корупції у сферах (за 5-бальною шкалою) та сформовано загальний рейтинг 35 сфер щодо рівня поширеності корупції.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За оцінками представників експертного антикорупційного сектору, до ТОП-10 сфер із найвищим рівнем поширеності корупції ввійшли такі галузі:

  1. митниця (для суб’єктів господарювання) – 4,23;
  2. військова сфера (використання та розпорядження нерухомим майном і землями, паливно-мастильними матеріалами, питання призову, просування військовослужбовців по службі, забезпечення їх житлом) – 4,16;
  3. публічні закупівлі робіт і послуг з будівництва, ремонту та утримання автодоріг – 4,15;
  4. архітектурно-будівельний контроль – 4,06;
  5. надання дозволів та видобування корисних копалин – 4,05;
  6. лісове господарство – 4,04;
  7. публічні закупівлі для потреб оборони і національної безпеки, модернізація військової техніки, торгівля зброєю – 4,04;
  8. судова система (у т.ч., виконання судових рішень) – 4,02;
  9. земельні відносини, землеустрій – 4;
  10. публічні закупівлі робіт і послуг з реалізації інших великих інфраструктурних проектів – 3,94.

До найефективніших напрямів антикорупційної політики експерти віднесли: забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію (відзначили 47% опитаних); реформування правосуддя (47%); забезпечення автоматизації процедур надання державних послуг та регулювання діяльності бізнесу (45%).

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *