У Великій Британії під час коронації згадали про Україну

У Великій Британії під час коронації згадали про Україну

У Лондоні відбулася коронація короля Чарльза III. Після церемонії у Вестмінстерському абатстві новий король і його дружина, королева Камілла, з’явилися на балконі Букінгемського палацу, щоб привітати своїх підданих. За їхньою процесією Лондоном у супроводі королівської сім’ї та багатотисячного війська спостерігали натовпи глядачів. Про це повідомляє АНТІРЕЙД з посиланням на VOANEWS.

Понад 2200 гостей з усього світу відвідали церемонію в абатстві, серед них були дружина українського президента Олена Зеленська та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Напередодні вони зустрічалися з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

Олена Зеленська мала окрему програму візиту з дружиною голови британського уряду, яка разом з чоловіком висловила підтримку та солідарність з Україною.

Олена Зеленська написала у Twitter, що «коронація їхніх величностей короля Чарльза III і королеви Камілли це, звичайно, історична подія».

«Для мене велика честь бути тут і представляти Україну, особливо зараз. Бажаю Вам довгих років правління», – написала дружина українського президента.

Про зустріч з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком у Лондоні протвітував і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. «Ми говорили про підтримку України в нашій євроатлантичній інтеграції. У центрі уваги була підготовка до конференції з відбудови України. Вдячний Великій Британії за її готовність підтримати кроки України до НАТО», – написав Шмигаль у Twitter.

Під час коронації деякі спостерігачі побачили різні знаки солідарності з Україною з боку господарів церемонії та гостей. Посолка ликої Британії в Україні Мелінда Сіммонс зауважила, що килими у Вестмінстерському абатстві мали кольори українського праВепора.

«Побачила там Україну і на хвилину втратила самовладання», – твітує британська дипломатка з Києва, який продовжує обстрілюватися російськими ракетами.

Не випадковий вибір кольорів суконь, у яких прийшли на коронацію дружина і онука американського президента Джо Байдена, помітили кореспонденти української англомовної газети KyivPost.

«Перша леді США Джилл Байден з онукою Фіннеган Байден продемонстрували підтримку та солідарність з Україною кольорами свого одягу на церемонії коронації короля Чарльза III», – твітують журналісти в Україні.

Телеканал CNN зауважив, що під час церемонії коронації перша леді США Джилл Байден зайняла місце поруч із першою леді України Оленою Зеленською.

Коронація – значна міжнародна подія для Британії, яка колись була глобальною імперією
У Європі ще багато країн зберігають статус монархій: Бельгія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція. Але, як зазначає євро Єпейський кореспондент Української служби Голосу Америки Богдан Цюпин, Велика Британія є однією з небагатьох, де коронацію перетворюють на помпезну церемонію.

Британська коронація має велике міжнародне значення, бо Чарльз ІІІ також є главою ще понад десятка держав світу, зокрема таких великих країн як Австралія, Канада та численних інших країн та територій.

Мати Чарльза, королева Єлизавета ІІ була, главою набагато більшої кількості держав світу – спадщини Британської імперії. Протримавшись багато сотень років, британська монархія змінюється, а світ інакше дивиться на імперіалізм, який у Британії оцінюють критично, відзначаючи і його негативні сторони.

Для короля Чарльза ІІІ головним завданням буде зберегти привабливість традицій, але також і постійно доводити, що монархія і він – король є не лише видовищною, але й корисною історичною традицією.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *