Україна вводить нові правила видачі дозволів на небезпечні хімічні речовини: мета нововведень

Україна вводить нові правила видачі дозволів на небезпечні хімічні речовини: мета нововведень

Кабінет міністрів України затвердив нові Порядки видачі дозволів на використання отруйних та особливо небезпечних хімічних речовин, які виводяться з ринку. Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Це рішення є частиною проєвропейської реформи, яка спрямована на створення нової національної системи хімічної безпеки. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Delo».

Відтепер дозвільна процедура в Україні відповідатиме вимогам європейського регламенту REACH, що дозволить виконати одне з євроінтеграційних зобов’язань країни. Основна ідея нововведення полягає у поступовому вилученні небезпечних хімічних речовин з ринку, якщо для них існують більш безпечні та ефективні альтернативи.

“За новими правилами дозвіл видаватиметься лише для тимчасового використання підприємствами особливо небезпечних хімічних речовин, доки компанії не знайдуть або не розроблять безпечніші альтернативи. Це стимулюватиме ринок до інноваційних рішень, а також підвищить рівень захисту людей і довкілля від можливого негативного впливу”, – прокоментувала заступниця міністра Олена Крамаренко.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За її словами, до реформи в Україні існувала проблема безконтрольного імпорту небезпечних речовин, заборонених в інших країнах. Нові правила мають змінити цю ситуацію, забезпечивши комплексну оцінку ризиків як для здоров’я людей, так і для довкілля.

Зазначається, що це рішення не лише наближає Україну до європейських стандартів, але й сприяє захисту здоров’я населення та охорони навколишнього середовища.

Україна ратифікувала конвенцію щодо хімічних речовин

У липні 2023 року Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію про безпеку в застосуванні хімічних речовин на виробництві №170, яка була підписана ще у 1990 році, але з того часу жодних юридичних дій щодо її ратифікації не було здійснено.

Завдяки ратифікації Україна зможе привести свої стандарти хімічної безпеки “у відповідність до найкращих міжнародних практик”. Ідеться про:

  • встановлення міжнародної класифікації хімічних речовин та врегулювання правил поводження з ними;
  • створення системи надійного управління хімічними речовинами на робочих місцях на всіх етапах: від виробництва таких речовин до їх обробки, зберігання, транспортування, утилізації тощо;
  • визначення сфери відповідальності роботодавців, чітке закріплення обов’язків та прав працівників;
  • посилення контролю на небезпечних виробництвах – як із боку роботодавців, так і з боку держави;
  • визначення відповідальності держав, які здійснюють експорт хімічних речовин в Україну.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *