Українські активісти та антикорупціонери, що звуть себе - громадський сектор, брали гроші й у Заходу, і у фсб рф — керівник Bellingcat

Українські активісти та антикорупціонери, що звуть себе – громадський сектор, брали гроші й у Заходу, і у фсб рф — керівник Bellingcat

Чимало діячів, які були «політично активними, проліберальними і фінансувались західними фондами», включаючи українських журналістів-антикорупціонерів, паралельно отримували гроші від ФСБ.

Про це заявив керівник розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв, пише Zaxid.net.

Він зазначив, що рф володіла досить широкою агентурною мережею серед українських політиків та правоохоронців, однак після початку повномасштабного вторгнення значна частина з них відмовилась від співпраці з фсб та гру.

Те саме стосується й українських журналістів-антикорупціонерів. За словами Х.Грозєва, зараз вони теж, ймовірно, «взяли шрощі, але шпигунами вирішили не бути», відмовившись від співпраці з фсб і зайнявши проукраїнську позицію. Він пообіцяв оприлюднити їх дані у спільному розслідуванні Bellingcat та The Insider.

За наявними даними, йдеться, зокрема, про Дар’ю Каленюк та Віталія Шабуніна.

Нагадаємо, що останній, а також чоловік Д.Каленюк — Орест Рудий, а також інші активісти, як-от Михайло Жернаков, Олександр Лємєнов та головний редактор «Руха ЧЕСНО» Олександр Саліженко переховуються від мобілізації.

Так, наприклад, як стало відомо, О.Саліженко уникає явки до Вінницького ТЦК від початку вторгнения рф. У війскоматі він в останнє був у 2009 році. Тож активісти громадського сектора звернулися до правоохоронних органів за фактом ухилення своего коллеги від служби.

Також повідомлялося, що через неявку за повісткою розшукувався й очільник «Фундації DEJURE» М.Жернаков. За ухилення від мобілізації, скоєне в особливий період, його було оштрафовано на 5300 грн. Крім того, М.Жернаков був визнаний повністю придатним до військової служби, а раніше встановлений діагноз про плоскостопість — спростовано.

Закон і Бізнес

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *