Уряд України збирається створити чорний список піратських сайтів

Уряд України збирається створити чорний список піратських сайтів

Україна долучається до WIPO ALERT і запроваджує перелік вебресурсів, які викликають занепокоєння щодо дотримання IP прав інтелектуальної власності. Про це повідомляє ІР офіс.

ІР офіс розглядатиме звернення та ухвалюватиме висновок про наявність (чи відсутність) підстав про включення вебсайту до відповідного реєстру. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

Йдеться про наказ Міністерства економіки України від 1 лютого 2024 року № 2945 «Про затвердження Порядку формування та ведення національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності». Його було зареєстровано Міністерством юстиції України 11 березня 2024 року за № 357/41702. Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування у виданні «Офіційний вісник України».

Ведення національного переліку передбачається статтею 8 Закону України «Про рекламу» з урахуванням змін, внесених до цього Закону в 2023 році. Зміни передбачають також адміністративну відповідальність за розміщення реклами на вебсайтах, які будуть внесені в цей перелік.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Після набрання чинності наказом ІР офіс зможе:

  • розглядати звернення суб’єктів авторського права та/або суб’єктів суміжних прав про включення вебсайту до національного переліку вебсайтів, що викликають занепокоєння щодо дотримання прав інтелектуальної власності;
  • ухвалювати висновки про наявність чи відсутність підстав для включення вебсайту до національного переліку.

Таким чином Україна приєднається до низки держав, які будуть наповнювати платформу WIPO ALERT для протидії розміщенню реклами на піратських вебсайтах, для яких прибутки з реклами є важливим джерелом для існування.

База даних WIPO ALERT — це міжнародний чорний список (blacklist) інтернет-сайтів, до яких є претензії від правовласників контенту і мобільних додатків, який може бути використаний більш ніж у 190 країнах світу.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *