Вперше суд покарав співробітників ТЦК: офіцерам призначено штрафи

Вперше суд покарав співробітників ТЦК: офіцерам призначено штрафи

Правозахисники кажуть, що таке перевищення службових повноважень підпадає під ознаки кримінального, а не адміністративного правопорушення.


Фігурантами скандалу стали начальник мобілізаційного відділення та командир роти охорони прикарпатського ТЦК. Інцидент стався 10 липня цього року в селі Ільці Верховинського району. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Експрес».

До співробітників військкомату надійшло повідомлення від прикордонників про громадянина мобілізаційного віку, який незаконно намагається перетнути кордон. На місце виклику виїхали майор із капітаном. Вони підійшли до чоловіка, який перебував на автобусній зупинці, і запропонували поїхати в ТЦК для уточнення військово-облікових даних. При цьому жодних повісток чоловіку не вручали. А коли той відмовився сідати в автівку і спробував піти, повалили на землю, скрутили й силоміць посадили в машину.

Знайшлися свідки, які зафільмували свавілля співробітників ТЦК і відео передали правоохоронцям. Проти майора та капітана порушили адміністративну справу. Фігуранти на слухання не з’явилися. Натомість подали заяви про розгляд справи за їхньої відсутності, зазначивши, що вину визнають, щиро каються і просять суворо їх не карати. Водночас посадовці ТЦК у письмових поясненнях зазначили: коли на автобусній зупинці в селі Ільці підійшли до 41-річного чоловіка і запросили в ТЦК для уточнення військово-облікових даних, то у відповідь він став агресивно поводитися та лаятися. А потім дістав з кишені перцевий балончик і застосував проти капітана.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

На судових засіданнях прокурор Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону надав як доказ диск із записом, де зафіксовано, як військові поблизу автомобіля з написом “Первинна медична допомога” повалили на землю чоловіка. А далі силою заштовхали в автівку.

Верховинський районний суд Івано-Франківської області визнав обох офіцерів винними у перевищенні службових повноважень і оштрафував на 17 тисяч гривень кожного.

— Такі дії співробітників ТЦК підпадають під ознаки кримінального правопорушення і караються позбавленням волі від 8 до 12 років, — коментує Ростислав Кравець, правозахисник. — На жаль, порушуючи адміністративні справи, прокуратура таким чином не захищає права українців, а допомагає посадовцям ТЦК уникнути реальної відповідальності за перевищення влади та службових повноважень. Штраф 17 тисяч гривень не стане пересторогою для інших посадовців військкоматів. Бо сплатять фігуранти інциденту гроші й будуть далі, ніби нічого й не сталося, порушувати закон.

Не знаю жодного факту, коли б співробітників ТЦК за свавілля щодо військовозобов’язаних притягали до кримінальної відповідальності, звільняли чи усували з посад. А вони цим користуються і нахабніють. Підтвердженням цього є заява Волинського ТЦК про те, що адвокати не повинні втручатися у процес мобілізації, бо це начебто може призвести до порушення об’єктивності та незалежності процесу та медичного огляду. На неї, до речі, вже відреагував Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Зазначивши, що кожен громадянин має право на професійну правничу допомогу навіть в умовах воєнного стану. Бо обмеження права на захист — це грубе порушення Конституції України.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *