Заклик до реформи закону про "універсальну юрисдикцію" у Великій Британії через війну в Україні

Заклик до реформи закону про “універсальну юрисдикцію” у Великій Британії через війну в Україні

У новій доповіді уряд Великої Британії закликали реформувати закон про універсальну юрисдикцію, щоб гарантувати, що військові злочинці не зможуть уникнути правосуддя.

У звіті «Global Britain, Global Justice», опублікованому REDRESS і Фондом Клуні за правосуддя, досліджується, як Велика Британія похитнулася у своїй історичній прихильності міжнародному правосуддю через безліч юридичних, практичних і політичних проблем, які завадили переслідуванню міжнародних злочинів в англійських судах. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Я і Закон».

У звіті описано реформи, які дозволять вирішити ці проблеми та дозволять порушувати справи проти підозрюваних у найсерйозніших міжнародних злочинах, таких як військові злочини, злочини проти людяності та геноцид, які прибувають до Великобританії.

Звіт був представлений співпрезидентом Фонду Клуні за правосуддя Амал Клуні та директором REDRESS Рупертом Скілбеком під час панельної дискусії в Палаті лордів, модератором якої була баронеса Хелена Кеннеді.

У ньому підкреслюється, що наразі англійське право включає лише обмежену форму універсальної юрисдикції.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Англійські суди можуть застосовувати його у справах про катування, захоплення заручників і «серйозні порушення» Женевських конвенцій, якщо злочинець перебуває у Великобританії. Англійські суди також мають юрисдикцію щодо геноциду, злочинів проти людяності та військових злочинів, але лише якщо злочинець перебуває у Великобританії та є громадянином Великобританії або законним резидентом.

Це, як стверджується у звіті, означає, що негромадяни та нерезиденти можуть приїжджати до Лондона, не побоюючись судового переслідування, навіть якщо їх обґрунтовано підозрюють у вчиненні геноциду.

Практичні труднощі також завадили переконанням. Офіційні дані показують, що між 2013 і 2015 роками 135 особам було відмовлено у громадянстві Великобританії Міністерством внутрішніх справ через їхню ймовірну причетність до військових злочинів, злочинів проти людяності, геноциду чи тортур, але жодна з цих справ не була передана до столичної поліції.

В англійських судах було лише три успішні переслідування міжнародних злочинів, останнє понад десять років тому, на відміну від таких країн, як Німеччина, Франція, Бельгія та Швеція, у внутрішніх судах яких спостерігалося різке зростання кількості порушених справ. за законами про універсальну юрисдикцію в останні роки, в тому числі членів ІДІЛ, мучителів Асада та руандійських бойовиків.

У доповіді також критикується британська практика надання імунітету «спеціальних місій» іноземним посадовцям, які відвідують Великобританію, без будь-яких винятків для осіб, звинувачених у вчиненні міжнародних злочинів. У ньому згадується справа єгипетського генерала Махмуда Хегазі, нібито причетного до тортур та інших порушень прав людини в Єгипті, якому було надано імунітет під час візиту до Великобританії в 2015 році.

Амаль Клуні, співпрезидент Фонду Клуні за правосуддя, сказала: «Лідери Великої Британії визнають відданість правосуддю за воєнні злочини в усьому світі, але коли справа доходить до судового переслідування, ми не витримуємо цього.

«Я хочу взяти Україну за приклад. За півтора року після вторгнення росії в Україну Великобританія неодноразово засуджувала незаконний акт агресії Путіна. Вона заморозила понад 18 мільярдів фунтів стерлінгів російських активів, застосувала санкції до понад тисячі осіб, передала конфлікт до Міжнародного кримінального суду та пожертвувала 1 мільйон фунтів стерлінгів на підтримку розслідування МКС.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

«Але якби російський генерал, який скоїв злочини проти людяності в Україні, з’явився в Хітроу, ми б не змогли його заарештувати і не віддали б перед судом. Натомість йому залишали б ходити в Harrods, на прийом до лікаря на Харлі-стріт або робити все, що він хотів. Мій аргумент сьогодні полягає в тому, що це неправильно».

Руперт Скілбек, директор REDRESS, додав: «Сполучене Королівство є країною, яка має відданість міжнародному правосуддю ще з часів Нюрнберзького процесу, має великий досвід у розслідуванні та переслідуванні військових злочинів. Але Сполучене Королівство значно відстає від інших країн Європи, коли справа доходить до національних судів над особами, відповідальними за міжнародні злочини.

«Потрібні термінові реформи, щоб гарантувати, що система кримінального правосуддя відповідає меті, і щоб Велика Британія виправдала ці сподівання».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *