Стягнення заборгованості за депозитом в інвалюті допустиме

З позиції Мін’юсту, стягнення заборгованості за кредитним договором/договором банківського вкладу в інвалюті не суперечить чинному законодавству України. Але якщо саме вона надавалася за договором і позивач просить стягнути суму у валюті.

Оскільки виконання договірних зобов’язань в інвалюті не суперечить чинному законодавству, то разом зі стягненням заборгованості в інвалюті стягнення відсотків за банківським вкладом здійснюється також в інвалюті. Адже такий відсоток є не фінсанкцією, а платою за користування грошима.

Мін’юст також відзначив узагальнену судову практику з розгляду кредитних правовідносин та висновок Верховного Суду України, згідно з якими банк повинен виплачувати особі депозит у строк, у повному обсязі, з урахуванням відсотків, а також у тій валюті, в якій гроші були внесені на депозитний рахунок.

Враховуючи й те, що виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження, у разі ухвалення судом рішення про стягнення боргу в інвалюті стягненню під час примусового виконання підлягає саме інвалюта, визначена цим рішенням.

При обчисленні суми боргу в інвалюті держвиконавець виявлені у боржника кошти у відповідній валюті стягує на валютний рахунок органу ДВС для їх подальшого перерахування стягувачу. При виявленні коштів у гривнях/іншій валюті держвиконавець дає доручення про купівлю відповідної валюти та перерахування її на валютний рахунок органу ДВС.

З самим листом Мін’юсту від 03.07.2015 № 6878-0-30-15/20 можно ознайомитись тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *