Чим можна зупинити РФ від атак на атомні об'єкти України

Чим можна зупинити РФ від атак на атомні об’єкти України

Нещодавно МАГАТЕ закликала росію негайно деокупувати ЗАЕС і повернути станцію під контроль України. Однак росія ігнорує всі резолюції цієї організації, тож буде і цю ігнорувати.

Водночас, варто звернути увагу, що в останні місяці створюється потужне інформаційне поле, яке має діяти на психіку громадян України. Йде залякування ударами по атомних станціях, постійно з’являється інформація про ядерні удари взагалі, що росія от-от може застосувати ядерну зброю. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «УНІАН».

Все це відбувається на тлі страшилок про демографічну катастрофу України, про заяви союзників, що вони начебто не будуть постачати нам зброю, про думки щодо перемоги на виборах в США Дональда Трампа, який буцімто здасть Україну та змусить нас капітулювати…

Відбувається масштабна інформаційна атака, і питання ймовірних ударів по атомних об’єктах в Україні, на мою думку, варто розглядати як елемент цієї атаки. Мета – зрозуміла: щоб психологічно зламати українське суспільство, підготувати його до того, щоб воно погодилося на завуальовану капітуляцію, “мирні перемовини” з росією напередодні виборів у США…

Але, нагадаю, росія вже завдавала ударів по атомних об’єктах в Україні.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

26 серпня вона здійснила гібридний удар по атомній станції – мова про атаку на підстанції оператора системи передачі, які працюють на видачу потужності з АЕС. Це, до речі, створило небезпечну загрозу. Адже йшлося не лише про ймовірний блекаут, а про загрозу, в першу чергу, атомної аварії.

Коли ж зараз мова йде про можливі удари росіян по відкритих розподільчих пунктах, з точки зору ядерної безпеки це не так небезпечно, як атаки по підстанціях оператора системи передачі. Річ у тім, що ці відкриті розподільчі пункти так спроєктовані, що спрацює автоматика, і режим зупинення буде, скажімо так, більш м’який, ніж коли б’ють саме по підстанціях оператора системи передачі.

Але це не означає, що відкриті розподільчі пункти на АЕС не треба захищати. Я не знаю, наскільки вони наразі захищені ППО, проте варто розуміти, що не існує ППО яке може захистити усі енергетичні об’єкти на 100%. Тому, думаю, не зайвим буде провести військові інспекції, інспекції Держатомрегулювання на таких об’єктах. Треба подивитися, наскільки укріплені розподільчі пункти відповідними інженерними спорудами, наскільки сформовано резервне обладнання – трансформаторів, вимикачів тощо, чи це взагалі зроблено. І робити висновки.

Треба впроваджувати усі заходи – будувати на цих критичних об’єктах інженерний захист другого рівня, посилювати над цими об’єктами протиповітряну оборону, розміщувати інспекторів МАГАТЕ, щоб вони спостерігали.

І важливий ще один компонент, про який ніхто не каже: нам треба сформувати флот далекобійних дронів та ракет як зброю стримування. Щоб, у разі завдання ударів по наших електростанціях, ми могли дзеркально відповісти по російських об’єктах.

Тобто, щоб у РФ знали, що це для них не буде безкарним. Адже, коли вони бачать безкарність, це створює для них стимули знову атакувати. А коли вони будуть розуміти, що одразу після завдання ударів по нашій енергетиці прилітає дзеркальна відповідь (симетрична чи не симетрична – це не має значення), і з’являються аналогічні проблеми, то це може їх стримувати. Як на мене, зброя стримування – чи не найважливіший компонент для захисту нашої критичної інфраструктури.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумков

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *