Над Запорізькою атомною електростанцією росія використовує дрони-камікадзе

Над Запорізькою атомною електростанцією росія використовує дрони-камікадзе

Про це вранці 2 травня повідомили в Головному управлінні розвідки України та оприлюднили відео на підтвердження цих даних.

“Підрозділи активних дій ГУР МО України здобули докази використання окупантами дронів-камікадзе над ядерними реакторами захопленої росією Запорізької атомної електростанції”, ― мовиться у повідомленні Головного управління розвідки. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Як розповіли в ГУР, відео з ворожого fpv-безпілотника, яке було отримане за допомогою засобів радіоелектронної розвідки, має маркування UT4D.TT. Таке маркування вказує на постачання дрона окупаційним військам міністерством оборони РФ, наголосили в Головному управлінні розвідки.

Там також зауважили, що траєкторія польоту російських дронів-камікадзе пролягає над енергоблоками ЗАЕС у бік підконтрольних Україні Нікопольської та Марганецької громад, які зазнають постійних атак російських військових.

Раніше представник ГУР полковник Андрій Черняк у коментарі виданню “Бабель” підтверджував, що російські окупанти запускають свої безпілотники з території Запорізької атомної електростанції. Росія користується з того, що українські оборонці не можуть завдавати вогню у відповідь у півторакілометровій зоні довкола станції.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За даними ГУР, представники РФ обладнали пускові майданчики для своїх БПЛА безпосередньо біля шостого реактора ЗАЕС. Журналісти видання “Бабель” також писали, що за даними, які надав інший представник ГУР на умовах анонімності, росіяни також облаштували пусковий майданчик поблизу навчально тренувального центру та запускають дрони з території ставка-охолоджувача ЗАЕС. Це вигідно для ворога, адже ставок-охолоджувач зручно розташований біля Дніпра. До прикладу, аби атакувати Нікопольську громаду, ворожим дронам треба подолати відстань менше пʼяти кілометрів. Крім цього, поруч зі ставком простягається ліс, звідки російські оператори можуть запускати БПЛА та лишатися непоміченими. Також прикметно, що хоча наприкінці лютого цього року російські окупанти дозволили експертам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) обстежити периметр басейна-охолоджувача, ще з листопада минулого року росіяни не підпускають співробітників МАГАТЕ до ізоляційних воріт басейну, наголошували журналісти.

Ба більше, з літа минулого року росіяни почали використовувати територію захопленої ЗАЕС для тренувань пілотів fpv-дронів. Як стверджують у ГУР, цим займається так звана школа (рос.) “Арханґєл”, котра фінансується Головним управлінням генштабу російських Збройних сил.
За даними Головного управління розвідки, з другої половини 2022 року ця школа тренує російських військових і так званих “добровольців”, які згодом укладають контракти з російською армією, пише “Бабель”. Співрозмовник ГУР розповідав журналістам, що дві навчальні бази “Арханґєла” діють у селі Заозерному біля Євпаторії в окупованому Криму та в Мелітополі. Своєю чергою окупований Енергодар і захоплену ЗАЕС Росія використовує як безпечний майданчик, де тренує свої екіпажі.

Як наголосили в Головному управлінні розвідки, перелічені факти і докази є черговим свідченням “злочинної та безвідповідальної діяльності держави-агресора Росії на окупованому нею ядерному об’єкті, яка може мати катастрофічні наслідки”.

Дрони над ЗАЕС і російські провокації

МАГАТЕ вперше повідомило про атаку ЗАЕС дронами 7 квітня цього року. Тоді Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі писав у соцмережі Х, що на території ЗАЕС вибухнув безпілотник. За даними МАГАТЕ, атака 7 квітня не вплинула на ядерну безпеку ЗАЕС. Ще дві атаки були зафіксовані 9 і 18 квітня. В агентстві не повідомляли, хто саме атакував ЗАЕС. У Головному управлінні розвідки Міноборони України заперечили причетність Києва до збройних провокацій на окупованій станції. При цьому, як відмічали журналісти видання “Бабель”, ще за два дні до першої заяви МАГАТЕ росіяни звинуватили в атаках Україну. З 5 по 18 квітня росіяни нарахували п’ять атак і заявили, що це “ядерний тероризм”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зазначав експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак, подібними провокаціями Росія хоче унеможливити деокупацію Запорізької АЕС. “Росія хоче показати, що вона контролює [ЗАЕС], хоче, щоби весь світ до цього звик, і звик до російського наративу, що це тепер їхня станція. Ну а друге, вона хоче унеможливити будь-які операції з деокупації цієї станції. І для цього вона натякає, що існують певні заборони щодо військових дій навколо будь-якої атомної станції. Так прописано в міжнародному гуманітарному праві ― перший протокол до Женевських конвенцій. Хоча військові РФ зруйнували одну гідроелектростанцію, атакують іншу гідроелектростанцію. Проте, коли щось трапляється навколо ЗАЕС, вони намагаються це перекинути на Україну”, ― казав він журналістам Радіо Свобода.
Загальний контекст

Раніше в Офісі Генерального прокурора зауважували, що Росія “нехтує всіма нормами міжнародного гуманітарного права, дозволяючи собі захоплювати об’єкти, які містять небезпечні сили”, зокрема Чорнобильську АЕС і Запорізьку АЕС. Як підкреслював заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Тарас Семків, значну роль у цьому відіграють представники “Росатома”.

У листопаді 2023-го в МАГАТЕ повідомляли, що росіяни можуть запускати ракети з реактивної системи залпового вогню (РСЗВ), розташованої неподалік Запорізької АЕС, а у січні 2024-го росіяни не пускали експертів МАГАТЕ до реакторних залів ЗАЕС. У травні минулого року Харківська правозахисна група повідомляла, що російські військовослужбовці укріплюють оборону навколо ЗАЕС, мінують навколишню територію та обладнують вогневі позиції на деяких будівлях атомної електростанції. Мешканці Енергодара та працівники станції розповідали про це журналістам агентства Reuters. Наприкінці липня 2023-го експерти МАГАТЕ виявили протипіхотні міни на периферії майданчика Запорізької АЕС. Міни були розташовані у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім бар’єрами майданчика ЗАЕС. У МАГАТЕ також повідомляли, що увечері 22-го липня 2023 року на певній відстані від ЗАЕС було чути серію детонацій.

Як неодноразово відмічали в “Енергоатомі”, представники РФ регулярно порушують умови експлуатації на ЗАЕС, що постійно призводить до аварійних ситуацій. “Кожного разу ми кидаємо кубик. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватись раз у раз — то одного дня удача відвернеться від нас”, — казав Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі у березні 2023-го та закликав створити зону безпеки навколо Запорізької АЕС. Зайве казати, що цього так і не сталося. Натомість у жовтні 2023-го російські дрони були зафіксовані біля Хмельницької АЕС.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нагадаємо, що у статті 56 першого додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1977 року чітко зазначено, що “установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, — не повинні ставати об’єктами нападу навіть у тих випадках, коли такі об’єкти є воєнними об’єктами, якщо такий напад може викликати звільнення небезпечних сил і наступні тяжкі втрати серед цивільного населення”, а “сторони, що перебувають у конфлікті, повинні прагнути уникати розміщення будь-яких воєнних об’єктів поблизу установок або споруд”.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *