Десятки тисяч людей вийшли на мітинг проти судової реформи в Ізраїлі

Десятки тисяч людей вийшли на мітинг проти судової реформи в Ізраїлі

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли в суботу на щотижневий протест у Тель-Авіві проти спірної судової реформи, у 23-й уїк-енд таких мітингів, за кілька днів до вирішального голосування в Кнесеті щодо складу ключового комітету з відбору суддів.

За оцінками ізраїльських ЗМІ, близько 80 000 відвідали головний мітинг на вулиці Каплан, а також тисячі інших в більш ніж 150 місцях по всій країні, де проходили менші мітинги. У Тель-Авіві через протести закрито багато доріг.

Різні єврейські ЗМІ підрахували, що від 95 000 до 140 000 людей відвідали головний мітинг на вулиці Каплан у Тель-Авіві, а також тисячі інших у приблизно 150 місцях по всій країні. Після завершення запланованих виступів сотні людей вирушили до шосе Аялон і ненадовго заблокували головну магістраль міста в обох напрямках, встановивши на дорозі кілька факелів.

«Ми стоїмо перед явною та неминучою небезпекою. Якщо уряд здійснить вороже захоплення Комітету з відбору суддів, він буде здивований масштабами та інтенсивністю національних протестів. Лише рішуча та безкомпромісна боротьба не дасть уряду просунути диктаторський режим», – йдеться у заяві організаторів протесту напередодні загальнонаціональних мітингів.

«Всім зрозуміло, що уряд прямує до зміни режиму, яка знищить армію, економіку та наше суспільство. Проти цієї змови сотні тисяч знову повстануть цього тижня, щоб усіма силами протестувати проти знищення Держави Ізраїль», — заявили вони.

Десятки тисяч людей вийшли на мітинг проти судової реформи в Ізраїлі

Протестувальники проти судової реформи тримають табличку площею 200 квадратних метрів, яка критикує чинну коаліцію за її боротьбу зі злочинністю в арабських регіонах, 10 червня 2023 року. (Авторство: ELAD FIRST)

Деякі протестувальники тримали в руках плакати, які притягували уряд до відповідальності за ймовірну бездіяльність щодо стрімкої хвилі злочинності, яка вплинула на арабський сектор країни. За даними неурядових організацій, з початку року близько 100 людей були вбиті внаслідок злочинного насильства в арабських ізраїльських громадах.

У середу Кнесет проголосує за призначення двох законодавців до Комітету з відбору суддів із дев’яти членів.

Склад комісії з відбору суддів має центральне значення для поточних зусиль коаліції щодо значного посилення політичного контролю над судовою системою. Ключовий законопроект у плані судової реформи змінить структуру комітету та надасть уряду автоматичну більшість, надаючи йому повноваження визначати більшість призначень суддів.

Коаліція погрожувала забрати обидва ці місця в панелі, порушуючи традицію. Лідери опозиції заявили, що якщо коаліція зробить це, це означатиме завершення компромісних переговорів під егідою президента Ісаака Герцога.

Десятки тисяч людей вийшли на мітинг проти судової реформи в Ізраїлі

Протестувальники судової реформи несуть табличку з написом «Нью-Йорк любить ізраїльську демократію» під час 23-го тижня протестів 10 червня 2023 року. (Авторство зображення: AVSHALOM SASSONI/MAARIV)

Пропозиції уряду щодо реформи обмежать повноваження Верховного суду та нададуть політикам більші повноваження щодо відбору суддів.

Уряд на чолі з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху, коаліція між його партією Лікуд і крайніми правими та ультраортодоксальними єврейськими союзниками, стверджує, що необхідні зміни для перебалансування повноважень між законодавцями та судовою системою.

Нещодавні опитування показують, що плани капітального ремонту, як вони є, дуже непопулярні, і що багато ізраїльтян підтримали б компроміс.

Десятки тисяч людей вийшли на мітинг проти судової реформи в Ізраїлі

Ізраїльський президент, чия роль є здебільшого фігурантом, закликає обидві сторони досягти компромісу та організовує переговори між політиками.

У відповідь на мітинг за капітальний ремонт лідер опозиції Яїр Лапід написав у соцмережах, що відчуває «глибокий сором і сум» через те, як потоптали образи вищих суддів.

«Запальні промови міністрів і депутатів [парламентарів] лише продовжують розривати країну та демонтувати ізраїльське суспільство», – додав він. «Куди ця влада хоче нас завести?»

Високопоставлені діячі антиурядового протестного руху пообіцяли вивести ще більший натовп на вулиці Тель-Авіва та інших міст Ізраїлю в суботу, протягом 17-го тижня поспіль.

Заплановані зміни послаблять судову систему та обмежать судовий нагляд за виконанням законів і рішень уряду.

Критики кажуть, що пропозиції є прямою загрозою громадянським правам і правам меншин і маргіналізованих груп. Вони також попереджають, що це надасть уряду необмежену владу.

Уряд каже, що судовий план має на меті приборкати, як він вважає, надмірно інтервенціоністський Верховний суд.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *