Федеральний суддя США знову заявляє, що DACA (депортація іммігрантів) є незаконним, питання, ймовірно, буде вирішено Верховним судом США

Федеральний суддя США знову заявляє, що DACA (депортація іммігрантів) є незаконним, питання, ймовірно, буде вирішено Верховним судом США

У той час як федеральний суддя в середу визнав незаконною переглянуту версію федеральної політики, яка запобігає депортації сотень тисяч іммігрантів, привезених до США в дитинстві, він відмовився наказати негайно припинити програму та захист він пропонує одержувачам.

Окружний суддя США Ендрю Ханен погодився з Техасом і вісьмома іншими штатами, які подали позов про припинення програми відкладених дій для дітей, або DACA. Зрештою очікується, що рішення судді буде оскаржено у Верховному суді США, передавши долю програми до вищого суду втретє.

«Співчуваючи скрутному становищу одержувачів DACA та їхніх сімей, цей суд протягом певного часу висловлював занепокоєння щодо законності програми», — написав Ханен у своєму 40-сторінковому рішенні. «Рішення цих недоліків лежить на законодавчій владі, а не на виконавчій чи судовій. Конгрес з багатьох причин вирішив не ухвалювати законодавство, схоже на DACA… Виконавча гілка влади не може узурпувати повноваження, надані Конгресу Конституцією, навіть для того, щоб заповнити порожнечу».

Наказ Ханена продовжив чинну судову заборону, яка діяла проти DACA, яка забороняла уряду затверджувати будь-які нові заявки, але залишала програму без змін для існуючих одержувачів під час поточного юридичного розгляду.

Ханен також відхилив прохання штатів наказати припинити програму протягом двох років. Ханен сказав, що його наказ не вимагає від федерального уряду вживати будь-яких заходів проти одержувачів DACA, яких називають «Мрійниками».

Томас Саенц, президент і головний радник Мексикано-американського правового захисту та освітнього фонду (MALDEF), який представляє інтереси одержувачів DACA у позові, сказав, що в кінцевому підсумку суди вищих інстанцій, включаючи Верховний суд, вирішуватимуть законність і законність DACA. чи довів, що Техас постраждав від програми.

«Суддя Ханен постійно помилявся у вирішенні обох цих питань, і сьогоднішнє рішення є більшою мірою таким же помилковим аналізом. Ми з нетерпінням чекаємо на продовження захисту законної та такої необхідної програми DACA у судах вищих інстанцій», — сказав Саенц.

Адміністрація Байдена розкритикувала рішення судді.

“Ми глибоко розчаровані сьогоднішнім рішенням DACA окружного суду в Південному Техасі”, – заявила прес-секретар Карін Жан-П’єр у середу ввечері. «… Як ми вже давно стверджували, ми не згодні з висновком окружного суду про те, що DACA є незаконним, і продовжуватимемо захищати цю критично важливу політику від судових оскаржень. Поки ми це робимо, згідно з постановою суду, DHS продовжить обробляти поновлення для поточних одержувачів DACA, а DHS (Департамент внутрішньої безпеки) може продовжувати приймати заявки DACA».

Генеральна прокуратура Техасу, яка представляла штати в позові, і Міністерство юстиції США, яке представляло федеральний уряд, не відразу відповіли на електронні листи чи дзвінки з проханням прокоментувати.

Штати стверджували, що адміністрація Обами не мала повноважень спочатку створити програму в 2012 році, оскільки вона обійшла Конгрес.

У 2021 році Ханен оголосив програму незаконною, постановивши, що вона не підлягала публічному повідомленню та періоду коментарів, які вимагаються відповідно до федерального Закону про адміністративні процедури.

Адміністрація Байдена намагалася задовольнити занепокоєння Ханена новою версією DACA , яка набула чинності в жовтні 2022 року та підлягала публічним коментарям у рамках формального процесу формування правил.

Але Ханен, який був призначений тодішнім президентом Джорджем Бушем у 2002 році, вирішив, що оновлена ​​версія DACA все ще є незаконною, оскільки нова версія адміністрації Байдена була по суті такою ж, як і стара версія, розпочата за адміністрації Обами. Ханен раніше заявив, що DACA є неконституційним .

Ханен також раніше вирішив, що штати мають право подати позов, оскільки вони постраждали від програми.

Штати стверджують, що вони несуть сотні мільйонів доларів на охорону здоров’я, освіту та інші витрати, коли іммігрантам дозволяється залишатися в країні нелегально. До суду подали штати Техас, Алабама, Арканзас, Луїзіана, Небраска, Південна Кароліна, Західна Вірджинія, Канзас і Міссісіпі.

Ті, хто захищає програму — федеральний уряд, Мексикансько-американський фонд правового захисту та освіти та штат Нью-Джерсі — стверджували, що штати не представили доказів того, що будь-які витрати, які вони стверджують, понесли, були пов’язані з одержувачами DACA. Вони також стверджували, що Конгрес надав Міністерству внутрішньої безпеки законні повноваження встановлювати імміграційну політику.

За даними Служби громадянства та імміграції США, на кінець березня в DACA було зареєстровано 578 680 осіб.

Протягом багатьох років програма стикалася з цілою низкою судових проблем.

У 2016 році Верховний суд зайшов у глухий кут 4-4 щодо розширеного DACA та версії програми для батьків одержувачів DACA. У 2020 році Верховний суд постановив 5-4 , що адміністрація Трампа неправомірно припинила DACA, дозволивши йому залишитися на місці.

У 2022 році 5-й окружний апеляційний суд США в Новому Орлеані підтримав попереднє рішення Ханена про визнання DACA незаконним, але повернув йому справу для перегляду змін, внесених у програму адміністрацією Байдена .

Президент Джо Байден і правозахисні групи закликали Конгрес ухвалити постійний захист для « мрійників ». Конгрес кілька разів не ухвалив пропозиції під назвою Закон DREAM щодо захисту одержувачів DACA.

«Ми продовжуємо закликати Конгрес і президента Байдена створити постійні рішення для всіх іммігрантів, щоб гарантувати, що ніхто не залишиться на небезпечній дорозі, якою DACA йде протягом останнього десятиліття», — Вероніка Гарсіа, юрист Центру правових ресурсів іммігрантів, правозахисної організації , йдеться в повідомленні.

ХУАН А. ЛОЗАНО, АР

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *