Як Єдиний державний вебпортал допомагає у бронюванні військовозобов'язаних під час воєнного стану

Як Єдиний державний вебпортал допомагає у бронюванні військовозобов’язаних під час воєнного стану

Постановою Кабінету Міністрів України №650 від 05.06.2024 було визначено порядок здійснення бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Юридична Газета».

Нижче наведено основні нововведення в частині бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг:

1) Мінекономіки з використанням засобів порталу Дія вестиме Єдиний перелік органів, підприємств, установ, організацій, що мають відповідний статус та можуть, згідно чинного законодавства, здійснювати бронювання працівників.

2) Мінекономіки вносить до Єдиного переліку державні органи. Відповідний державний орган вносить до Єдиного переліку підприємства та установи.

3) Включення державного органу, підприємства, установи до Єдиного переліку здійснюється на підставі поданого Мінекономіки або державним органом повідомлення про включення до Єдиного переліку.

4) Бронювання здійснюється шляхом подання Списків військовозобов’язаних, з використанням засобів Порталу Дія.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

5) Під час формування списку з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів шляхом електронної інформаційної взаємодії отримуються відомості щодо:

– загальної кількості військовозобов’язаних в державному органі, на підприємстві, в установі, які формуються на підставі даних з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– загальної кількості військовозобов’язаних в державному органі, на підприємстві, в установі, яким надана відстрочка та які переведені на спеціальний військовий облік.

6) Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному Реєстрі.

7) У разі позитивного результату перевірки, проведеної засобами Реєстру військовозобов’язаних, автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

8) При цьому, військовозобов’язаний не підлягає бронюванню, про що керівнику державного органу, підприємства, установи повідомляється засобами Порталу Дія, у разі:

– відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про військовозобов’язаного;

– відсутності в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей про перебування військовозобов’язаного у трудових відносинах з державним органом, підприємством, установою;

9) Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово обліковому документі в електронній формі.

Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову під час мобілізації на строк до 12 місяців, на весь термін мобілізації або на строк дії контракту на постачання товарів, виконання робіт чи надання послуг для потреб оборони. Раніше максимальний термін бронювання становив 6 місяців.

Стосовно початку функціонування бронювання через Портал Дія, то законодавчо часові рамки не визначені. Проте з коментарів посадовців Міністерства цифрової трансформації можна зрозуміти, що запрацювати дана послуга має вже в липні, проте не всі компанії зможуть одразу нею скористатись, так як потрібен буде також час, щоб наповнити Єдиний перелік інформацією про всіх суб’єктів. В першу чергу планують додавати до переліку підприємства, що забезпечують потреби, або надають послуги, чи поставляють товари для ЗСУ.

Як Єдиний державний вебпортал допомагає у бронюванні військовозобов'язаних під час воєнного стану

ЦЕЙ ДОКУМЕНТ НЕ Є ОФІЦІЙНИМ ТЕКСТОМ ЗАКОНОДАВЧОГО АКТУ УКРАЇНИ, НЕ Є ОФІЦІЙНОЮ КОНСУЛЬТАЦІЄЮ ЧИ ОФІЦІЙНИМ ДОКУМЕНТОМ IBC LEGAL SERVICES.

ЦЕЙ ДОКУМЕНТ Є ІНФОРМАЦІЙНОЮ ДОВІДКОЮ ЩОДО ЗМІН ДО ПОРЯДКУ БРОНЮВАННЯ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *