Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оновив правила відводу суддів

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оновив правила відводу суддів

Європейський суд з прав людини опублікував на своєму веб-сайті нову редакцію Регламенту Суду, яка включає деякі зміни до правила 28 щодо відводу суддів. Останні були ухвалені Пленумом Суду 15 грудня 2023 року та набули чинності 22 січня 2024 року. Вони є частиною серії процесуальних реформ, розглянутих Пленумом Суду в 2023 році.

Правило 28 забезпечує неухильне впровадження принципу неупередженості суддів, що має вирішальне значення для дотримання верховенства права, захисту прав людини та забезпечення належного здійснення правосуддя. Оновлене Правило повторює причини, через які суддя не може брати участь у конкретній справі, і посилює основну процесуальну основу для відводу суддів шляхом чіткої кодифікації існуючої практики, згідно з якою сторони провадження можуть вимагати відвід судді. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Я і Закон».

Оновлену норму супроводжує Практична інструкція щодо відводу суддів, яку також оприлюднив Голова Суду. Метою Практичного керівництва є подальше роз’яснення процедур, передбачених Правилом 28, яке гарантує, що сторони можуть практично та ефективно висловлювати будь-які сумніви щодо неупередженості судді та процесу, якого слід дотримуватися в таких випадках.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нарешті, щоб забезпечити якомога повнішу прозорість і доступність судового процесу, повний список різних судових колегій, що діють у кожній із п’яти секцій, включаючи список суддів, призначених державою, тепер доступний на сайті Суду. Це полегшить сторонам завчасну ідентифікацію суддів у судових складах Суду.

Зміни до правила 28 були внесені після широких консультацій із відповідними зацікавленими сторонами, зокрема з Договірними сторонами, організаціями, які мають досвід представництва заявників, і кількома асоціаціями адвокатів, які надали свої письмові коментарі.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *