Хто може вимагати припинення права застави: позиція Вищого суду

Хто може вимагати припинення права застави: позиція Вищого суду

Право застави — це право на чужу річ. Тож вимагати припинення права застави може заставодавець або його правонаступник, а не особа, яка не була учасником зобов’язання.

На цьому наголосив Касаційний цивільний суд, скасовуючи постанову апеляційного суду та змінюючи мотивувальну частину рішення суду першої інстанції у справі №695/55/21, про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

У цій справі ВАТ «Кредитпромбанк» і Особа 2 уклали договір застави, відповідно до умов якого останній як майновий поручитель — заставодавець передав для забезпечення зобов’язань боржника Особи 1 у заставу майно, а саме транспортний засіб — фургон марки «Mercedes-Benz».

Особа 1 звернувся із позовом до ТОВ «ФК «Інвест Хаус», ТОВ «ФК «Форт», треті особи: Особа 2, Особа 3, про припинення застави транспортного засобу та зняття заборони на рухоме майно.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Суд першої інстанції в позові відмовив, зазначивши, що надані позивачем платіжні документи не підтверджують, що сплачені кошти отриманні банком у рахунок погашення кредитної заборгованості.

Апеляційний суд це рішення скасував та ухвалив нове, яким визнав заставу припиненою.

Своєю чергою, КЦС зазначив, що для застосування того чи іншого способу захисту необхідно встановити, які ж приватні (цивільні) права (інтереси) позивача порушені, невизнані або оспорені відповідачем і за захистом яких приватних (цивільних) прав (інтересів) позивач звернувся до суду.

Відсутність порушеного, невизнаного або оспореного відповідачем приватного (цивільного) права (інтересу) позивача є самостійною підставою для відмови в позові (див., зокрема, постанову КЦС від 15.03.2023 у справі №753/8671/21, постанову ОП КЦС від 18.09.2023 у справі № 582/18/21).

У цій справі позивач не є заставодавцем або його правонаступником, а тому не може вимагати припинення права застави.

За таких обставин, апеляційний суд дійшов помилкового висновку про можливість задоволення позову про припинення застави та припинення дії обтяження за цим договором за позовом особи, яка не є заставодавцем.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *