Microsoft анонсує нові комп'ютери зі штучним інтелектом: запам'ятовування всіх дій користувачів

Microsoft анонсує нові комп’ютери зі штучним інтелектом: запам’ятовування всіх дій користувачів

Компанія Microsoft провела презентацію, в рамках якої оголосила про початок “нової ери” персональних комп’ютерів. Про це пише The Verge.

У ході презентації компанія анонсувала вихід на ринок комп’ютерів під загальною назвою Copilot Plus PCs. Це лінійка пристроїв із процесорами Qualcomm Snapdragon X Elite і Plus на архітектурі ARM, оптимізованих для роботи зі штучним інтелектом. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «ИнфоРезист».

Очікується, що перехід на ARM дасть змогу підвищити енергоефективність процесорів. Так, анонсований на тій самій презентації ноутбук Surface Laptop з 15-дюймовим екраном зможе працювати до 22 годин у режимі перегляду відео і до 15 – у режимі активної роботи в інтернеті на одному заряді батареї. Старт продажів ноутбука заплановано на 18 червня.

Для забезпечення високої продуктивності комп’ютери Copilot Plus повинні відповідати певним технічним вимогам. У них має бути не менше 16 гігабайт оперативної та 256 гігабайт вбудованої пам’яті, а також нейронний процесор (Neural Processing Unit, NPU), здатний виконувати 40 трильйонів операцій на секунду. Саме він відповідатиме за нові функції, пов’язані з роботою штучного інтелекту. Працювати пристрої будуть на Windows 11, в яку Microsoft інтегрує понад 40 ШІ-моделей.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Представники компанії запевняють, що зазначені нововведення дадуть змогу пристроям із нової лінійки працювати на 58 відсотків швидше, ніж найсучасніший MacBook Air із процесором M3.

Windows отримає “фотографічну пам’ять”

Одна з ключових ШІ-функцій, яка відрізнятиме пристрої лінійки Copilot Plus PCs, отримала назву Recall. Новий інструмент зможе відстежувати та запам’ятовувати всі дії користувача на комп’ютері. Усе це зберігається у вигляді скріншотів, вміст яких зможе розпізнати ШІ. У Microsoft це порівнюють із “фотографічною пам’яттю”.

Нововововведення дасть змогу користувачеві знайти будь-який контент, з яким він працював останнім часом. Наприклад, можна буде швидко повернутися до листування в месенджері або конкретного слайда презентації. Усі дії відображатимуться у вигляді спеціального таймлайну, по якому можна буде вільно переміщатися в пошуках потрібної інформації.

Проблеми безпеки

Слід зазначити, що головною проблемою Recall і лінійки нових комп’ютерів є безпека. Річ у тім, що всі дані, які використовує Recall, зберігатимуться на пристрої користувача. Те ж саме стосується нових комп’ютерів – дані, які отримає штучний інтелект, не будуть завантажуватися в хмару або використовуватися для навчання нейромереж без згоди користувачів.

Багато хто цю ініціативу компанії називають “кошмаром для конфіденційності”, а британські регулятори вже звернулися до представників компанії, щоб отримати більше інформації про новий продукт.

Американський мільярдер Ілон Маск написав у соцмережі X, що можливості Recall нагадують йому епізод британського серіалу “Чорне дзеркало”, додавши, що нову функцію однозначно треба вимикати.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *