Мобілізація через СМС: як Лукашенко впровадив цей метод

Мобілізація через СМС: як Лукашенко впровадив цей метод

У Білорусі хочуть посилити відповідальність за ухиляння від служби в армії. Уряд цієї країни вже приготував відповідний законопроєкт. Згідно з поправками, які мають схвалити обидві палати парламенту, за спробу ухилення від служби загрожуватиме до трьох років колонії чи “хімії” (виправної установи відкритого типу). Раніше йшлося про два роки ув’язнення.

Виростуть також штрафи щодо низки статей, пов’язаних із військовим обліком. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

Крім того, білоруська влада має намір запровадити нову форму повістки смс-повідомленнями: телефонні оператори будуть зобов’язані проводити розсилки повідомлень за списками від військкоматів та КДБ, а білоруси мають повідомляти у військкомат про зміну номера телефону. За смс зможуть призвати навіть у разі мобілізації, йдеться у законопроєкті.

На запит військкоматів або КДБ телефонні оператори повинні будуть у тижневий термін надавати відомості про номери білорусів, які перебувають на військовому обліку. Крім того, після ухвалення закону паперові повістки можна буде вручати не лише за місцем проживання, а й “за місцем перебування”, тобто в будь-якому місці, від роботи до кафе.

Також до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” вноситься поняття “апарат посилення”. Йдеться про “громадян, які залучаються для надання допомоги військовим комісаріатам, органам державної безпеки у проведенні оповіщення, призову та надсилання мобілізаційних ресурсів до Збройних Сил, інших військ та військових формувань”.

Мобілізація через СМС: як Лукашенко впровадив цей метод

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ті, хто перебуває в “апараті посилення”, будуть залучатись військкоматами для участі в навчаннях, тренуваннях, заняттях, що проводяться органами військового управління. На час цих заходів їм зберігатиметься робоче місце, зарплата тощо.

Цей законопроєкт поки не значиться на порядку денному на сайті Палати представників, але, ймовірно, буде внесений туди найближчим часом. У разі його ухвалення закон набуде чинності наступного дня після офіційного опублікування.

Парламент у Білорусі повністю підконтрольний Олександру Лукашенку.  Тим часом у Білорусі розпочалася “раптова” перевірка на боєздатність добровольчих підрозділів, повідомляє державне агентство новин БЕЛТА з посиланням на Міністерство внутрішніх справ.

У ній взяли участь близько 500 бійців, які проходили службу у спецпідрозділах МВС та внутрішніх військ. Підготовка підрозділів проводилася “за дорученням” Олександра Лукашенка”.

Досвід росії

Частково практику, яку тільки планують запустити в Білорусі, вже майже пів року тому розробили в росії. В квітні цього року Держдума ухвалила законопроєкт про електронні повістки та створення Єдиного реєстру військовозобов’язаних. Тепер повістки у російські військкомати приходитимуть не лише у паперовому, а й в електронному вигляді. Нові правила торкнуться не тільки строковиків, а й усіх військовозобов’язаних.

Згідно з поправками Держдуми РФ, електронна повістка вважатиметься отриманою з моменту її розміщення в особистому кабінеті військовозобов’язаного на порталі “Держпослуги” (єдина платформа державних і муніципальних послуг РФ. – Ред.).

Паперова та електронна повістки матимуть однакову юридичну силу.

Для ухилянтів передбачені декілька, як їх назвали російські депутати, “забезпечувальних заходів”. Призовникам, які отримали повістку військового комісаріату, з дня, коли згідно з законом така повістка вважається врученою, забороняється виїзд з російської федерації.

Якщо військовозобов’язаний не отримав повістку письмово чи в електронному вигляді, вона вважатиметься врученою через сім днів після розміщення в Реєстрі повісток. Створення такого реєстру теж передбачене проєктом.

Ухвалені Держдумою поправки передбачають також інші зміни системи оповіщення про призов, які російські парламентарії збиралися запровадити ще рік тому.

У Кремлі запевняють, що законопроєкт “про електронні повістки” пов’язаний не з мобілізацією, а з військовим обліком.

Речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що найближчим часом нового хвилі мобілізації в росії не планується.

А як в Україні?

В Україні також планують максимально “цифровізувати” процедури призову військовозобов’язаних. Новий міністр оборони Рустем Умєров під час свого першого виступу в парламенті заявив про запровадження електронного реєстру призовників і військовозобов’язаних.

“Завдання: цифровізувати всі процеси, запустити єдиний реєстр призовників, який унеможливить будь-які корупційні ризики… Уся інформація про воїна має бути в digital: електронний військовий квиток, цифровізація ВЛК і шпиталів, електронний журнал, звіт для військових”, – пообіцяв Умєров.

Проте ця ініціатива міністра не нова. Більше того, її давно впроваджують у життя у співпраці Міноборони, Мінцифри, центрів комплектування (військкоматів) та інших держорганів, які мають надати для електронного реєстру свої бази даних.

Як дізналась ВВС Україна, реєстр з назвою “Оберіг” вже майже готовий – більшість військовозобов’язаних вже в ньому є. А у жовтні планується зробити останні кроки для його роботи.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

При цьому досі лишається відкритим питання, чи будуть роздавати повістки в електронному вигляді, адже через систему “Дія” цього робити не планують.

Закон про єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних і призовників схвалили ще у 2017 році. Передбачалось, що основою мають стати дані єдиного реєстру виборців України та бази даних інших держорганів.

Реєстр формально запустили 28 березня 2022 року. Проте повної бази всіх військовозобов’язаних там не було.

У грудні 2022 року уряд схвалив спеціальну постанову №1487, яка визначала низку деталей запуску електронного реєстру та цифровізації процесів на основі “Дії”.

Зокрема, там передбачалось, що подавати відомості про себе для військкомату у майбутньому можна буде через “Дію”.

Також планувалось, що у “Дії” має з’явитися послуга електронного військового квитка, проте про конкретні строки його запровадження не йшлося.

При цьому керівник Мінцифри Михайло Федоров чітко запевняв, що про розсилання повісток військовозобов’язаним через “Дію” точно не йдеться. Також у Мінцифрі казали, що стати на військовий облік через “Дію” напряму не можна буде.

Проте, як передбачало рішення уряду, у разі відсутності даних про призовника, військовозобов’язаного або резервіста у єдиному державному реєстрі, він зможе за бажанням самостійно подати їх під час створення декларації про місце проживання через “Дію”.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *