На північному прикордонні Харківщини розпочалася евакуація цивільного населення

На північному прикордонні Харківщини розпочалася евакуація цивільного населення

10 травня росія почала нову хвилю наступу на півночі Харківської області. Влада закликає мешканців місцевих громад виїхати до більш безпечних районів.

Про спробу ворожого наступу повідомив сьогодні президент Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з очільницею Словаччини Зузаною Чапутовою. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

“Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами і артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз іде жорстокий бій в цьому напрямку, ми їх зустріли вогнем”, — цитує Зеленського Суспільне.

Активні бої на кордоні почалися сьогодні вночі.

“З початком ночі російські окупанти посилили вогневий тиск на передній край нашої оборони за підтримки артилерії. Приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи”, — інформує Міноборони.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як розповів голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, йдеться про прикордонні пункти Харківського та Чугуївського районів.

“Втрат територій не допущено наразі, — запевнив він. — Ті прикордонні населені пункти знаходяться в 1-2 км від кордону з РФ. Наразі там активні бойові дії. По цьому напрямку, враховуючи, що ворог б’є по цивільній інфраструктурі, ми закликаємо людей евакуюватися”.

Посилення ворожих обстрілів вже призвело до жертв серед мирного населення. Вранці було обстріляне село Бугаївка Вовчанської громади, а також місто Вовчанськ, в останньому — двоє поранених. О 12:50 під обстрілом перебували Черкаські Тишки Харківського району: один загиблий цивільний. О 13:22 — знову Вовчанськ. Загинув один цивільний чоловік, троє поранених.

На північному прикордонні Харківщини розпочалася евакуація цивільного населення На північному прикордонні Харківщини розпочалася евакуація цивільного населення

Наразі заклик про евакуацію стосується передусім жителів Вовчанської та Липецької громад. “На Харківщині ще з 2022 року розроблені маршрути евакуації, а також налагоджена система видачі гуманітарної допомоги, тимчасового розселення тощо”, — зауважив Синєгубов.

Для охочих виїхати діє “гаряча лінія” з питань евакуації: 0-800-33-92-91.

До вивезення цивільних долучилися волонтери і громадські організації: ГО “Проліска”, ГО “Пʼятихатки БАМ”, БФ “Єдність та сила”, ГО “Троянда на Руці”, БФ “Івентрум”, БФ “Help people”, ГО “ПЗ Ангел”, Зроблено в Україні, БФ “ЕТОС”, ГО “Я врятований”, Українські рубежі Червоний хрест, БФ “Місто добра”, БФ “Світ та Україна”, БФ “Шлях України”.

“Евакуація здійснюється згідно зі заздалегідь підготовленим планом з урахуванням усіх можливих сценаріїв. Усі евакуйовані будуть розміщені у транзитних пунктах та забезпечені всіма необхідними речами”, — наголошують в Харківській ОВА.
Нагадаємо, що евакуацію цивільного населення з громад Куп’янського району оголошували минулого літа. А з 11 квітня цього року влада розпочала примусову евакуацію родин з дітьми з Богодухівського, Ізюмського та Харківського районів.

За інформацією Олега Синєгубова, станом на четверту дня 10 травня з Чугуївського району виїхали 449 людей, 25 — з Харківського, четверо людей — з Богодухівського. 29 людей евакуювали волонтери.

“Для Харкова наземної загрози немає, ворожого наступального потенціалу наразі не вистачає”, — запевнив він.

На північному прикордонні Харківщини розпочалася евакуація цивільного населення

Втім, обласний центр майже щодоби перебуває під ракетними обстрілами й атаками дронів. О третій ночі 10 травня ворог завдав ракетного удару по Київському району міста. Один будинок було повністю зруйновано, два сильно пошкоджено. Загалом вибуховою хвилею зачепило 26 осель. 72-річна жінка та 11-річна дівчинка звернулися до медиків із гострою реакцією на стрес. За попередніми даними правоохоронців, росіяни били ракетою типу С-400 з території Бєлгородської області РФ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *