Нові прокурори громад: механізм призначення та роль у сучасній системі

Нові прокурори громад: механізм призначення та роль у сучасній системі

Генеральний прокурор Андрій Костін днями повідомив про те, що в органах прокуратури з’являться нові «Прокурори Громади». Як додатково зазначили в Офісі Генпрокурора, на посади прокурорів громад будуть призначати вже діючих прокурорів, однак спочатку вони ще мають пройти додаткове навчання.

Згідно із затвердженою 11 серпня 2023 року Концепцією взаємодії органів прокуратури з громадами («прокурори громади»), у складі Офісу Генпрокурора буде створено підрозділ, який власне буде відповідати за управління, координацію та реалізацію Концепції. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Судово-юридична газета».

В прокуратурах, які працюють «на місцях» (спочатку пілотний проект планують реалізувати у трьох областях), будуть визначені прокурори, які пройдуть відповідне навчання та тренінги. Частину свого робочого часу вони приділятимуть здійсненню заходів щодо діяльності саме як «прокурорів громад».

Прокурори, задіяні в проекті «прокурори громад», у взаємодії з Офісом Генпрокуратури розроблять плани заходів для реалізації Концепції.

При відборі прокурорів, які працюватимуть над реалізацією проекту, пріоритет буде надаватися прокурорам, які «володіють особливостями роботи з вразливими категоріями населення, потерпілими, свідками», а також прокурорам, які розуміють проблеми взаємодії як з державними органами, так і неурядовими організаціями.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Окрім цього, майбутні прокурори громад повинні мати «високий рівень комунікативних та управлінських навичок» та уміння «вести переговори і працювати в команді».

Пропонується, що прокурори громад будуть діяти на рівні як Офісу Генпрокурора, так і на рівні обласних і окружних прокуратур.

Основними завданнями прокурорів громад, судячи з тексту Концепції, будуть наступні:

  • Запобігання злочинності, передусім шляхом аналізу та впливу на середовище, у якому найчастіше скоюються протиправні діяння.
  • Спрямування зусиль на виправлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення уперше, а також неповнолітніх правопорушників.
  • Підтримка рівних умов для ведення бізнесу в громадах, захист від безпідставного та необґрунтованого втручання у здійснення господарської діяльності.
  • Збір інформації про потреби і запити громади.
  • Аналіз причин злочинності, вдосконалення шляхів протидії злочинам.
  • Розробка комплексних механізмів для посилення безпеки громади спільно з місцевою владою, поліцією та іншими зацікавленими органами чи організаціями.
  • Взаємодія з громадськими організаціями та медіа.

На думку Офісу Генпрокурора, прокурори громади зможуть «посилити безпеку в громадах» і, як наслідок, зможуть «підвищити якість життя її мешканців».

В цілому ж, на думку Офісу Генпрокурора, це допоможе «не лише долати наслідки злочинності», а й «викорінювати її причини».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *