NY Times подала позов до OpenAI та Microsoft за порушення авторських прав

NY Times подала позов до OpenAI та Microsoft за порушення авторських прав

Газета New York Times звернулася до суду з позовом до компаній OpenAI та Microsoft, стверджуючи, що ті використали «мільйони» опублікованих їй матеріалів для навчання своїх чат-ботів без отримання відповідного дозволу, повідомляє агентство Reuters.

Як заявляє NY Times, вона стала першою великою медіа-організацією в США, яка звернулася до суду з претензіями щодо нібито допущених порушень авторських прав до OpenAI, розробника популярної платформи штучного інтелекту (ІІ) ChatGPT, та Microsoft, інвестора OpenAI та розробника ІІ-платформи Copilot.

У своїй заяві, що надійшла до федерального суду США по Південному округу Нью-Йорка, NY Times наполягає, що відповідачі спробували отримати вигоду за рахунок використання її «величезних вкладень у журналістику», представляючи матеріали газети читачам з використанням альтернативних засобів доставки інформації. Тим самим творці ІІ нібито не лише порушили авторські права видання, а й сприяли скороченню його аудиторії.

OpenAI і Microsoft, у свою чергу, вказують, що використання творів, захищених авторським правом, для навчання ІІ рівнозначно «сумлінному використанню» — правовій доктрині, яка регулює неліцензійне використання матеріалів, захищених авторським правом.

Заявник не представив конкретної суми нібито завданих йому збитків, проте вважає, що вона становитиме «мільярди доларів». Крім того, до позовних вимог входить знищення систем ІІ та навчальних наборів, що задіють матеріали NY Times.

Звернення до суду відбулося після провалу спроб газети домогтися досудового врегулювання шляхом «взаємовигідного обміну цінностями», зазначає Reuters.

OpenAI висловила здивування та розчарування у зв’язку з поданням позову, заявивши, що переговори про вирішення спору, на її думку, просувалися конструктивно.

У листопаді позовну заяву до компаній OpenAI та Microsoft з приводу нібито незаконного використання авторських творів у програмах навчання ІІ-систем, у тому числі чат-бота ChatGPT, було подано письменником і журналістом Джуліаном Санктоном, який зараз співпрацює з редакціями. New York Times та Hollywood Reporter, та кількома його колегами. Очікується, що кількість позивачів збільшиться і позов отримає статус колективного.

Тим часом, це далеко не перше звернення до суду США у зв’язку з порушенням прав інтелектуальної власності в рамках навчання моделей штучного інтелекту. Раніше до суду зверталися такі письменники, як Джон Гришем, Джордж Мартін, Джонатан Франзен, звинувачуючи OpenAI та інші технологічні компанії у неправомірному використанні їхніх творів.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *