Окупаційна влада у Криму створила 25 "призовних комісій муніципальних утворень"

Окупаційна влада у Криму створила 25 “призовних комісій муніципальних утворень”

Росіяни також створили так звану “призовну комісію” окупованого півострова та збільшили призовний вік під час незаконного весняного призову.

Нелегітимний “військовий комісар” Криму, полковник Євген Машуков розповів пропутінському виданню (рос.) “Московский комсомолец” деталі незаконного призову. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

За його словами, так звані “комісії муніципальних утворень” Криму працюють у “відмінному темпі”.

Машуков пообіцяв виконати плани з весняного призову на окупованому півострові та прозвітував, що “всі команди, які необхідно відправити зі збірного пункту у військові частини за квітень, уже сформовані”. Він також підтвердив, що перше таке відправлення у військові частини відбулося 15 квітня.

Ба більше, нелегітимний “військком” Криму повідомив про збільшення призовного віку та виправдав його нібито “зацікавленістю молодих кримчан”. Ті, хто не перебувають у запасі, є “призовниками” з 18 до 30 років, підтвердив він.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“У проміжку від 27 до 30 років ці громадяни мають можливість виконати свій військовий обов’язок шляхом призову на військову службу. Раніше цей вік становив 27 років. Багато громадян після досягнення 27 років ще проходили навчання у ВНЗ і приблизно 60 відсотків із них після закінчення цих навчальних закладів (їм уже було понад 27 років) хотіли пройти військову службу за призовом, аби надалі під час побудови кар’єри не мати перешкод під час призначення на вищі посади”, — заявив кремлівський ставленик.

Крім того, російські пропагандисти нагадали, що за указом Володимира Путіна під час незаконного весняного призову на військову службу мають доправити приблизно 2500 кримчан.

Скриншот з пропагандистського видання:

Окупаційна влада у Криму створила 25 "призовних комісій муніципальних утворень"

Загальний контекст

Цієї весни у Кримськотатарському ресурсному центрі також повідомляли що, згідно з інсайдерською інформацією, з 20 квітня 2024 року в Криму планують оголосити чи посилити так звану “часткову мобілізацію”. При цьому там наводили інші цифри та казали, що у рамках 19-ї незаконної призовної кампанії в окупованому Криму Росія планує призвати 15 тисяч кримчан до російських Збройних сил. Про це говорила менеджерка з комунікацій Тетяна Савчук і голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв. Як наголошувала пані Тетяна, ані кримські татари, ані проукраїнські мешканці півострова не хочуть воювати проти власної країни, а незаконна мобілізація провокує “нову масову хвилю виїзду кримських татар із Криму” і стає для них черговою хвилею депортації з рідного півострова.

Ескендер Барієв також зазначав, що російські окупанти видають повістки слухачам, які відвідують постановчі суди у сфальшованих “справах” кримських активістів. На підтвердження своїх слів він наводив приклад кримськотатарського активіста, кореспондента “Кримської солідарності” Алі Сейтаблаєва, якому 29 лютого цього року вручили повістку в окупованому Криму, коли він прийшов до будівлі нелегітимного Кіровського “суду”, аби підтримати Ленура Якубова. Це приклад того, коли активістів, котрі прагнуть підтримати політв’язнів, намагаються залякати, аби вони не брали участі у публічних заходах, наголошував Барієв.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як ми раніше писали, за даними Кримськотатарського ресурсного центру, з 21 вересня 2022 року нелегітимна влада півострова вже виписала 60 000 повісток і “мобілізувала” щонайменше 23 000 кримчан. При цьому “росіяни цілеспрямовано здійснюють мобілізацію у місцях проживання кримських татар”, наголошували у Кримськотатарському ресурсному центрі. У січні 2023-го постійна представниця Президента України в Криму Таміла Ташева відмічала, що з 2015 року окупаційна влада призвала до ЗС РФ близько 39 000 мешканців Криму. У березні 2023-го команда Центру національного спротиву повідомляла, що на окупованому півострові росіяни вербували пожежників, рятувальників і співробітників пенітенціарної служби. Унаслідок цього Державній службі з надзвичайних ситуацій вже не вистачало працівників, тож окупаційна влада Криму активно шукала нових фахівців і навіть прибрала віковий ценз для представників цих професій.

Нагадаємо, що відкрита, прихована й насильницька мобілізація, до якої вдається рф на тимчасово окупованих територіях України, порушує міжнародне гуманітарне право, зокрема статтю 51 IV Женевської конвенції. Відповідно до неї, державі-окупанту заборонено примушувати цивільне населення окупованої території служити в збройних (або допоміжних) силах держави-окупанта. Будь-який тиск або пропаганда на користь добровільного вступу до армії також заборонені, а призов мешканців/-ок тимчасово окупованих територій до лав загарбницької армії є черговим воєнним злочином російської федерації.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *