Прийнято Закон про посилення відповідальності за порушення угод та договорів

Прийнято Закон про посилення відповідальності за порушення угод та договорів

Верховна Рада України на своєму засіданні 14 липня 2023 року прийняла в другому читанні та в цілому Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства про колективні угоди та договори» (реєстр. №7629).

Даний Закон віднесено за предметом правового регулювання до міжнародно-правових зобов’язань України в сфері європейської інтеграції та сфери дії права Європейського Союзу, і спрямований на виконання низки Директив Європейського Парламенту та Ради ЄС. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Верховна Рада України».

Прийнятий Закон направлений на удосконалення правового регулювання адміністративної відповідальності за порушення вимог трудового законодавства щодо укладення та виконання колективних угод і договорів, а також посилення захисту прав та інтересів працівників і роботодавців.

Для досягнення вказаної мети у статтях 411, 412, 413 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено адміністративну відповідальність за:

– ухилення від участі в колективних переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективної угоди, договору у вигляді штрафу від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

– порушення чи невиконання колективної угоди, договору у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

– ненадання інформації для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних угод, договорів у вигляді штрафу від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім цього, встановлено, що штраф не накладається на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, чи профспілки, якщо вони представляють інтереси працівників таких роботодавців.

Реалізація даного Закону сприятиме посиленню захисту прав працівників і роботодавців, їх представників.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *