Сприяння розвитку ІТ-індустрії: які переваги пропонує «Дія.City»

Сприяння розвитку ІТ-індустрії: які переваги пропонує «Дія.City»

Уже два роки в Україні діє революційний правовий режим «Дія.City», запущений Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» №1667-IX від 15 липня 2021 року (далі — Закон 1667-ІХ).

За цей час 830 компаній стали резидентами «Дія.City» та розвивають свій бізнес за новими сучасними умовами. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Юридична Газета».

Експерти MK Legal Service визначили п’ять ключових переваг, які отримує tech-бізнес при переході на «Дія.City».

1. Гіг-контракт — альтернатива архаїчному трудовому законодавству

«Дія.City» надає можливість укладати гіг-контракти з фахівцями, залученими в процеси створення ІТ-продуктів. Цей вид договору дає змогу відступити від положень Кодексу законів про працю (1971 року видання!) і:

‒‒ визначити розмір винагороди без будь-яких прив’язок до мінімальної зарплати;

‒‒ відійти від періодичності виплат;

‒‒ перейти на систему оплати за результат, а не за процес;

‒‒ здійснювати виплати в іноземній валюті;

‒‒ покладати повну матеріальну відповідальність на залученого гіг-спеціаліста.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відхід від КЗПП забезпечує гнучкість у побудові бізнес-процесів і дає змогу стимулювати фахівців приносити більше результату, робить їх більш самодостатніми та відповідальними, переводячи їх із розряду працівників у підрядників. Це вивільнює адміністративний ресурс компанії та нівелює ризики визнання таких відносин як «приховані трудові» контролюючими органами.

2. Податок на виведений капітал — нова ніша в українському податковому законодавстві

Серед низки податкових пільг резиденти «Дія.City» мають альтернативу податку на прибуток підприємств зі ставкою 18% — податок на виведений капітал (ПнВК) зі ставкою 9%.

ПнВК оподатковуються операції, пов’язані з виведенням коштів з обороту, наприклад, дивіденди та роялті.

Такі економічно привабливі юрисдикції, як Естонія, Латвія та Грузія, сьогодні запровадили у себе податок на виведений капітал.

Важливо розуміти, що компанія сама добровільно обирає — платити один або інший варіант податку, подаючи відповідну заяву. На ПнВК перейшла половина усіх резидентів «Дія.City».

3. Переваги в оподаткуванні фахівців

Як тільки не «кошмарили» контролюючі органи український бізнес, який активно використовує В2В-модель як складову частину бізнес-процесів: «нікчемні правочини», «нереальні господарські операції», «приховані трудові відносини» та інші химерні терміни, щоб донараховувати податкові зобов’язання та застосовувати величезні штрафні санкції.

Закон 1667-ІХ дає можливість резидентам «Дія.City» позбутися низки ризиків та офіційно платити менше податків за працівників і гіг-спеціалістів: замість загальної ставки ПДФО 18% за винагороду для фахівців — резидентів «Дія.City» сплачується податок за ставкою 5%.

Окрім цього, ЄСВ за гіг-спеціалістів і робітників сплачується у розмірі мінімального страхового внеску (мінімальної заробітної плати за 1 січня відповідного року) незалежно від суми винагороди.

В умовах, коли в країні активно зникають податкові пільги, як-то пільга з ПДВ щодо постачання програмної продукції чи спеціальні умови для спрощеної системи зі ставкою 2%, особливості оподаткування резидентів «Дія.City» виглядають дуже привабливо в контексті податкового планування.

Ба більше: Законом 1667-ІХ передбачено, що чинність правового режиму «Дія.City» та стабільність його умов закріплюється на законодавчому рівні щонайменше на 25 років.

Тому цілком можна стверджувати, що набуття статусу резидента — це інвестиція у майбутнє компанії.

4. NDA та NCA як переваги англійського права

Договори про нерозголошення (NDA) та про утримання від вчинення конкурентних дій (NCA) уже давно не є чимось новим для України й часто укладаються при найманні працівників, напевно, в кожній сучасній компанії. Але притягнути до реальної відповідальності порушників NDA та NCA раніше було надскладно, бо закон захищав права найманого працівника, значно погіршуючи позицію роботодавця.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За новими правилами Закону 1667-ІХ NDA та NCA можна укладати з працівниками та гіг-спеціалістами резидентів «Дія.City». Це забезпечить реальний контроль і санкції для робітників і підрядників, якщо вони розголосять конфіденційну інформацію про ваш бізнес або одразу після припинення роботи з вами почнуть співпрацю з вашими прямими конкурентами.

5. Бронювання для збереження цінних експертів

Мінцифри активно опікується резидентами «Дія.City» і декларує свою готовність надавати різнобічну підтримку для компаній — від консультацій до конкретних дій для захисту порушених прав та інтересів резидентів.

Особливий бонус саме для компаній у «Дія.City» вдалося отримати на початку 2023 року: статус резидента «Дія.City» став одним із критеріїв для визнання підприємства критично важливим для економіки України та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Такий статус не лише дає можливість бронювати від мобілізації військовозобов’язаних працівників та убезпечує компанію від втрати висококваліфікованих фахівців, але й надає додаткові конкурентні переваги при найманні нових.

Поки що, станом на початок березня 2024 року, ця перевага працює лише для офіційно працевлаштованих працівників, але не поширюється на ФОП і гіг-спеціалістів.

Правовий режим «Дія.City» тільки почав процес інтеграції в українську бізнес-спільноту. Усі можливі переваги, які обіцяє цей режим, бізнесу ще потрібно буде дослідити на практиці. Та вже зараз можна казати, що режим «Дія.City» — це чудова ініціатива з боку держави, що покликана вивести українську ІТ-індустрію на якісно новий рівень і створена для підприємців, які дивляться в майбутнє!

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *