Українські IT-компанії уклали угоду для контролю та розвитку штучного інтелекту

Українські IT-компанії уклали угоду для контролю та розвитку штучного інтелекту

Дев’ять українських технологічних компаній за ініціативи Міністерства цифрової трансформації, Центру демократії та верховенства права і Комітету зі штучного інтелекту при Міністерстві цифрової трансформації підписали Декларацію про саморегулювання у сфері штучного інтелекту. Подія відбулася онлайн 24 вересня.

Згідно з підписаним документом, ІТ-компанії за підтримки держави сформують принципи відповідальної розробки AI-продуктів. Це допоможе бізнесам створювати інновації, безпечні для громадян, а також посилить довіру партнерів та інвесторів до українських IT-продуктів. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Центр демократії та верховенства права».

«Підписання Декларації — перший сигнал, що український бізнес починає готуватися до майбутнього регулювання щодо штучного інтелекту й ініціює формування правил у цій сфері. Фактично компанії самі закладають фундамент майбутнього законодавства з використання штучного інтелекту в технологічних продуктах. Наша роль як держави — допомогти бізнесу синхронізувати розроблені принципи з міжнародними стандартами, щоб українські ШІ-продукти могли виходити на іноземні ринки», — зазначив Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT.

“Сьогодні системи ШІ з’являються у всіх сферах нашого життя і вони розвиваються просто з блискавичною швидкістю. Для бізнесу – це можливість стрімко рости та впроваджувати інновації. Водночас можливості можуть нести ризики та виклики, пов’язані з дотриманням прав людини. Тож нам цінно бачити серед підписантів наших однодумців – компанії, яким не байдуже, що буде завтра. Дякую кожному, хто долучився. Віримо, що ці компанії будуть гарними адвокатами ідеї та прикладами для наслідування. Наша організація рада бути партнером в цій історії”,– зазначила Олеся Холопік, директорка Центру демократії та верховенства права.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Компаніями-підписантами Декларації стали:

Grammarly — компанія-засновник асистента на основі штучного інтелекту, який допомагає покращувати комунікацію та продуктивність.
MacPaw — українська IT-компанія, яка розробляє та розповсюджує програмне забезпечення для macOS та iOS.
LetsData — стартап, що за допомогою штучного інтелекту виявляє та аналізує загрозливі інформаційні кампанії в медіапросторі
DroneUA — українська група компаній, що є міжнародним системним інтегратором безпілотних рішень, робототехніки та систем енергонезалежності, створює екосистеми в нових сферах розвитку.
WINSTARS.AI — ключовий R&D центр для розвитку ШІ в Україні, який створює персоналізовані AI-рішення для бізнесів
Gametree.me — розробник застосунку для пошуку геймерів для спільної гри
YouScan.io — розробник платформи для аналітики соціальних медіа на базі штучного інтелекту.
EVE.calls – компанія, яка спеціалізується на розробках у сфері голосових технологій та розмовного штучного інтелекту.
Valtech — міжнародна сервісна компанія, що надає комплексні цифрові рішення для глобальних бізнесів, поєднуючи технології, стратегічне планування та креативні підходи з використанням штучного інтелекту.

Підписавши Декларацію, компанії домовилися упродовж 3 місяців напрацювати правила відповідального використання штучного інтелекту в технологічних продуктах. Розроблені принципи будуть об‘єднані у єдиний документ – Добровільний кодекс поведінки, який стане наступним етапом у саморегулюванні ШІ в Україні.

Якщо ви IT-компанія і також хочете долучитися до розробки майбутніх стандартів до AI-продуктів, напишіть на пошту Ольги Петрів, юристки з ШІ Центру демократії та верховенства права — [email protected].

Ініціаторами процесу саморегулювання виступили Міністерство цифрової трансформації, Центр демократії та верховенства права та Комітет зі штучного інтелекту при Міністерстві цифрової трансформації. Протягом наступних 3 місяців робоча група за їх підтримки працюватиме над текстом Кодексу.

Нагадаємо, що згідно з Білою книгою, регулювання ШІ в Україні реалізується у 2 етапи. Перший етап триватиме 2-3 роки та передбачає формування культури саморегуляції для бізнесів. На цьому етапі компанії самостійно контролюють дотримання принципів етичного використання штучного інтелекту у своїх продуктах. Роль держави у цей період — допомагати компаніям підготуватися до майбутнього законодавства у сфері ШІ шляхом надання інструментів. Другий етап регулювання — ухвалення закону-аналога європейського АІ Act в Україні.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *