В Еквадорі оголошено надзвичайний стан через ув'язненого. Чому він такий важливий

В Еквадорі оголошено надзвичайний стан через ув’язненого. Чому він такий важливий

З камери в еквадорській тюрмі зник лідер злочинного угрупування, яке, зокрема, підозрюють у вбивстві кандидата в президенти країни. Еквадор оголосив надзвичайний стан на два місяці.

Адольфо Масіяс Вільямар по кличці Фіто сидів майже 12 років і при цьому очолював могутнє мафіозне угрупування “Лос Чонерос” (“люди з міста Чоне”). Камера Вільямара розташована в тій частині в’язниці міста Гуаякіль, яку теоретично мали би охороняти особливо ретельно. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

Президент Еквадора Даніель Нобоа оголосив надзвичайний стан на 60 днів, що передбачає, зокрема, тимчасову заборону на публічні зібрання в комендантську годину.

За словами президента Нобоа, режим надзвичайного стану дозволить військовим і поліції взяти під прямий контроль в’язниці країни. Як пояснює редактор ВВС в Латинській Америці Ванесса Бушшлютер, “Лос Чонерос” фактично контролюють більшу частину Регіональної в’язниці в Гуаякіле, де сидів Фіто.

“Наркотерористичні угрупування хочуть залякати нас і думають, що ми поступимося їхнім вимогам, – заявив президент Нобоа. – Але ми не будемо вести перемовини з терористами і ми не заспокоїмося, поки не відновимо мир в країні”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

35-річний Даніель Нобоа переміг на президентських виборах в жовтні минулого року. Під час передвиборчої кампанії вбили одного з кандидатів, колишнього журналіста і борця з мафією Фернандо Вільявісенсіо, в зокрема в цьому вбивстві підозрюють “Лос Чонерос” і особисто Фіто, який погрожував політику.

Як пояснює еквадорська поліція, відсутність Фіто в камері помітили в неділю. Його шукали по всьому крилу тюрми, яке строго охороняють, але не знайшли.

Поки що не ясно, втік Фіто чи все ж ховається десь на території великого тюремного комплексу. Коли саме Фіто зник з камери, поліція теж не знає.

За словами керівника поліції, Фіто шукали і шукають сотні поліцейських.

Регіональна в’язниця (La Regional) – це частина тюремного комплексу, куди входять 5 виправних закладів. Там відбувають термін понад 12 тисяч ув’язнених.

Минулого серпня Фіто перевели в іншу тюрму комплексу, La Roca. Вона вважається надійнішою, оскільки там менше ув’язнених. Переведення Фіто було цілою військовою операцією за участі декількох тисяч солдатів.

Але невдовзі адвокат Фіто подав апеляцію на його переведення і виграв її, після чого мафіозо повернули в La Regional. Фіто одного разу вже втікав із в’язниці. У 2013 році він та ще 17 в’язнів вибралися з La Roca і на човнах переправилися через річку, яка служить кордоном цього комплексу.

Через чотири місяці Фіто разом з братом, теж членом “Лос Чонерос”, впіймали в домі їхньої матері в місті Манта.

Відтоді Фіто тюрму не покидав. При цьому лідером угрупування він став в ув’язненні, в 2020 році, після вбивства попереднього лідера Хорхе Луїса Самбрано.

“Лос Чонерос” займаються в основному наркоторгівлею і рекетом, а також співпрацюють з могутнім мексиканським картелем Сіналоа.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *