Верховний суд Вісконсина допоміг демократам втрутитись у вибори Президента США

Верховний суд Вісконсина допоміг демократам втрутитись у вибори Президента США

Контрольований лібералами Верховний суд Вісконсина скасував у п’ятницю законодавчі карти, складені республіканцями, і наказав провести нові межі округів, як того вимагали демократи у справі про зміну районів, яка, як вони сподіваються, послабить більшість Республіканської партії.

Рішення було прийнято менш ніж за рік до виборів 2024 року в штаті, де ведуться бойові дії , де чотири з шести попередніх президентських виборів були вирішені менш ніж 23 000 голосами, а республіканці отримали значну більшість у законодавчому органі відповідно до карт, які вони намалювали більше десяти років тому.

Верховний суд Вісконсина допоміг демократам втрутитись у вибори Президента США

Верховний суд Вісконсина слухає аргументи помічника генерального прокурора Вісконсина Ентоні Д. Руссоманно, який представляє інтереси губернатора Тоні Еверса, під час слухання про зміну округу в Капітолії штату, 21 листопада 2023 року в Медісоні, штат Вісконсін. Вісконсін, контрольований лібералами У п’ятницю, 22 грудня, Верховний суд скасував законодавчі карти, розроблені республіканцями, і постановив провести нові межі округів, як того вимагали демократи у справі про зміну районів, яка, як вони сподіваються, послабить більшість Республіканської партії. (Ruthie Hauge/The Capital Times через AP, Pool, File)ASSOCIATED PRESS

Суд виніс рішення 4-3 на користь демократів, які стверджували, що законодавчі карти є неконституційними, оскільки намальовані округи не є суміжними . Нові карти, ймовірно, будуть представлені приблизно через два місяці.

«Оскільки нинішні законодавчі округи штату містять окрему, відокремлену територію і, отже, порушують конституційні вимоги суміжності, ми забороняємо Виборчій комісії Вісконсіна використовувати поточні законодавчі карти на майбутніх виборах», — написала суддя Джилл Карофксі для більшості.

Губернатор від Демократичної партії Тоні Еверс привітав рішення, заявивши, що з нетерпінням чекає подання запропонованих карт для розгляду в суді.

«І я як ніколи оптимістично налаштований щодо того, що нарешті фальшиві карти, з якими жителі Вісконсінця терпіли роками, незабаром можуть стати історією», — сказав він.

Ден Ленц, адвокат компанії Law Forward, яка подала позов, назвав рішення «перемогою представницької демократії в штаті Вісконсін».

«Занадто довго праві інтереси фальсифікували правила без жодних наслідків», — сказав він у заяві. «Карти джерімандерів спотворили політичний ландшафт, придушивши голос виборців. Це ставить під сумнів саму суть справедливого представництва та підриває довіру до нашої політичної системи».

Спікер Республіканської асамблеї Робін Вос назвав це «сумним днем ​​для нашої держави» і припустив, що це буде оскаржено, заявивши, що останнє слово залишиться за Верховним судом США.

Верховний суд Вісконсіна заявив, що продовжить ухвалення карт виправлення до виборів 2024 року, якщо контрольований республіканцями Законодавчий орган не зможе прийняти карти, які підпише Еверс. Еверс наклав вето на поточні карти.

Суд призначив двох консультантів, які вже брали участь у зміні округів в інших штатах.

Джонатан Сервас з Університету Карнегі-Меллона в Піттсбурзі перемалював карти Конгресу Нью-Йорка та Сенату штату після того, як суд скасував карти, прийняті Законодавчим органом під керівництвом Демократичної партії. Бернард Грофман з Каліфорнійського університету в Ірвайні допоміг перекроїти федеральні законодавчі округи Вірджинії та штати після того, як двопартійна комісія зайшла в глухий кут.

Консервативні судді також заперечували проти найму консультантів, заявивши, що їхній вибір, юридичні повноваження на їх призначення та їхні обов’язки викликають серйозні питання.

Карти від сторін судового процесу мають бути надані до 12 січня, а підтверджуючі аргументи – через 10 днів. Звіти від консультантів мають бути надані до 1 лютого, а відповіді — через тиждень. Це означає, що суд оприлюднить нові карти, ймовірно, десь наприкінці лютого або на початку березня, якщо законодавча влада не прийме перших заходів.

Державна виборча комісія заявила, що карти мають бути готові до 15 березня, якщо нові округи будуть брати участь у виборах 2024 року.

Позов було подано через день після того , як у серпні більшість судів змінила ліберальний контроль на 4-3. Саме тоді суддя Джанет Протасевич приєдналася до суду після своєї перемоги на квітневих виборах .

Під час своєї кампанії Протасевич назвала карти, складені Республіканською партією, «несправедливими» та «сфальсифікованими», що призвело до того, що республіканці погрожували їй імпічментом ще до того, як вона почала розглядати справу. Вона стала на бік інших ліберальних суддів, скасувавши поточні карти.

Вос, яка найголосніше погрожувала імпічментом, у середу відступила і заявила, що навіть якщо вона ухвалить рішення за викидання карт, імпічмент буде «дуже малоймовірним».

Протасевич приєднався до Каросфкі та суддів Енн Волш Бредлі та Ребекки Даллет у більшості. Консервативні судді Аннет Зіглер, Ребекка Бредлі та Браян Хагедорн не погодилися.

Усі незгодні судді звинуватили більшість у тому, що вона ставить політику над законом.

«Ця угода була укладена в ніч виборів», — написала Зіглер у своїй незгоді. «Чотири судді змінюють карту штату Вісконсін, хоча ця конституційна відповідальність має відбуватися кожні десять років, після перепису, двома іншими гілками влади. Громадськість це розуміє».

Вона звинуватила більшість у «судовій активності на стероїдах» і сказала, що «суд із чотирьох осіб веде до закону».

У своїй незгоді Ребекка Бредлі назвала ліберальну більшість «слугами Демократичної партії», заявивши, що вони «порушують верховенство права, ганьблять інститут судової влади та підривають демократію».

Хагедорн назвав це «сумним поворотом для Верховного суду Вісконсіна».

«Сьогодні суд з головою пірнає в політику, вирішуючи володіти владою, яка у нього є», — написав він. «Жителі Вісконсі, які шукають заклад, незабруднений партизанською війною, не знайдуть його тут».

Рішення про зміну районів штату Вісконсін було прийнято наступного дня після того, як федеральна судова група також скасувала деякі округи Палати представників штату Мічіган і Сенат і наказала їх змінити. Мічиганський суд заявив, що округи були незаконно визначені за расовою ознакою.

Демократи Вісконсіна виступали за те, щоб усі 132 законодавці балотувалися на виборах згідно з новими картами, включаючи половину членів Сенату штату, які перебувають у середині свого чотирирічного терміну.

Але суд відхилив прохання демократів визнати результати 2022 року недійсними, що змусило б усі місця в Сенаті штату бути включеними до голосування 2024 року.

Значною перемогою для демократів стало те, що суд заявив, що не віддасть переваги картам, які мають найменшу кількість змін порівняно з існуючими лініями кордону. Попередній суд, контрольований консерваторами, прийняв підхід «найменшої зміни» для карт, прийнятих у 2022 році, який дуже нагадував карти, прийняті республіканцями в 2011 році.

Суд погодився з демократами, які стверджували у Вісконсині, що більшість нинішніх законодавчих округів — 54 із 99 в Асамблеї та 21 із 33 у Сенаті — порушують вимогу конституції штату щодо суміжності.

Законодавство штату Вісконсін про зміну районів, підкріплене рішеннями державних і федеральних судів за останні 50 років, дозволило округам за певних обставин бути несуміжними, стверджували адвокати законодавчого органу.

Законодавчі виборчі карти, складені підконтрольним республіканцям Законодавчим органом у 2011 році, зміцнили партійну більшість , яка зараз становить 64-35 в Асамблеї та 22-11 супербільшість у Сенаті.

У понад десятках штатів тривають судові процеси щодо Палати представників США та законодавчих округів штатів, прийнятих після перепису 2020 року.

___

Автор Associated Press Девід А. Ліб з Джефферсон-Сіті, штат Міссурі, взяв участь у цьому звіті.

Yahoo News

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *