Використання кисневих коктейлів у дитячих садках: чи є вони ефективними заходами

Використання кисневих коктейлів у дитячих садках: чи є вони ефективними заходами

«Люди дихають шлунком» – такого висновку можна дійти, прочитавши брошуру про кисневі коктейлі. Деякі підприємці розповсюджують їх в садочках. Давайте говорити відверто: батьки готові віддавати всі гроші за здоровʼя малечі, лише щоб бачити їх щасливими. Та чи має це ефективність?

Оскільки я не медик, і разом з колегами в Міністерстві освіти і науки України ми реалізуємо державну політику у сферах освіти і науки, за офіційним розʼясненнями ми звернулись в Міністерство охорони здоров’я України. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Освіта.ua».

Так званий кисневий коктейль – це суміш фруктових соків і кисню. Метод ентеральної оксигенотерапії за допомогою коктейлів можливий виключно як засіб індивідуальної профілактики. А у дітей його застосування можливе лише за рекомендацією лікаря-педіатра.

Ефективність використання його як медичного засобу не була підтверджена жодними науковими дослідженнями. Навпаки, існують дані про негативний ефект.

І якщо говорити про техніку безпеки: у садочках необхідно мати відповідні умови для зберігання та подачі кисню під тиском для приготування цих коктейлів, а обладнання не повинно розміщуватись поруч з дітьми та персоналом.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Концепція того, що кисень може абсорбуватися через шлунок і кишківник, і, отже, є вигідним вживати напої, насичені штучним киснем, виникла в СРСР у 1960-ті роки. На жаль, жодні дослідження не підтвердили ефективність.

У МОЗ звертають увагу, що кисень нічого не «спалює», як в пічці, бо всі процеси окислення здійснюються за участю ферментів та молекул, що можуть приймати та віддавати протони та електрони.

Додаткове постачання кисню потрібне, до прикладу, пацієнтам із гострою зупинкою дихання. І лише за допомогою медичної апаратури.

Підсумовуючи, бачимо, що жоден коктейль не може замінити прогулянку на свіжому повітрі. Два літри коктейлю – це приблизно 3 глибоких вдихи на свіжому повітрі, під час яких наш організм насичується киснем.

І памʼятаємо головне: у разі медичних питань звертатися потрібно до сімейного лікаря.

За можливості гуляйте більше з малечею. Офіційний лист МОН про використання кисневих коктейлів для дітей дошкільного віку в закладах дошкільної освіти можна знайти на сайті.

Автор: Євгенія Смірнова, заступник міністра освіта і науки України

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *