Виробник холодильників Snaigе на межі банкрутства

Цього тижня суд відмовився затверджувати план реструктуризації литовської компанії Snaige. Генеральний директор Snaige Міндаугас Сологубас заявив, що компанія припинить своє існування, повідомляє агентство BNS.

План припускав, що Snaige – єдиний у Балтії виробник холодильників – вирішить труднощі, спричинені сировинною кризою, зростанням цін на енергоносії та війною в Україні протягом чотирьох років. Сума всіх вимог кредиторів до компанії досягла 17,4 млн. євро.

Частина кредиторів – компанії EDS Invest та EDS Invest 3 (підрозділи литовської компанії Easy Debt Service, сума боргу 10,2 млн євро) та Фонд соціального страхування – не схвалили запропонований компанією план. У результаті Каунаський окружний суд у вівторок відмовився затверджувати його.

За словами гендиректора Snaige Сологубаса, у результаті завод чекає на банкрутство. Підприємство, якому понад 50 років припинить своє існування, а кредитори, вимоги яких не забезпечені іпотекою, не зможуть повернути свої борги, зазначив він. 350 співробітників Snaige залишаться без роботи.

Проте, за словами адміністратора неплатоспроможності компанії Аурімаса Валайтіса, можливі й інші виходи з цієї ситуації. “Постанову можна оскаржити. (..) Читаємо ухвалу, дивимося, на яких підставах суд відмовив у затвердженні плану реструктуризації, що можна зробити, чи можемо ми її доопрацювати, виправити якісь помилки”, – заявив Валайтіс BNS. Подальші рішення має ухвалити керівник Snaige. Сологубас підтвердив, що компанія розгляне можливість оскарження рішення суду.

Завод Snaige розташований в Алітусі. Виробництво холодильників тут почалося 1963 року, після відновлення незалежності компанія була приватизована. У 2011 році російська компанія Polair придбала 59,86% акцій Snaige. У 2017 році контрольний пакет акцій перейшов до зареєстрованої на Кіпрі компанії Sekenora Holdings Limited. У 2022 році литовське громадське медіа LRT повідомляло , що кошти в Snaige вкладав російський інвестиційний фонд, створений олігархами Віктором Вексельбергом та Олександром Мамутом, які входять до оточення Володимира Путіна.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *