Зниження призовного віку: юрист пояснив можливість мобілізації після 50 років

Зниження призовного віку: юрист пояснив можливість мобілізації після 50 років

В Україні граничний вік для служби варіюється залежно від військового звання. Чоловіки після 60 років не підлягають мобілізації, але можуть продовжити службу за бажанням, якщо пройдуть військово-лікарську комісію. Про це повідомило видання Вікна у четвер, 1 серпня.

Чи можлива мобілізація після 50 років

Згідно із законом про мобілізацію, чинний призовний вік в Україні становить від 25 до 60 років. До 25 років військовозобов’язані можуть бути мобілізовані лише за власним бажанням, а після 25 і до 60 — примусово. Наразі уряд немає планів щодо зменшення чи підвищення віку призовників. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Новини.LIVE».

Відповідно до закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, граничний вік перебування на військовій службі такий:

  • для військових рядового, сержантського і старшинського складу, які служать за контрактом — до 45 років;
  • для військових молодшого офіцерського складу — до 45 років;
  • для військових старшого офіцерського складу: майорів (капітанів 3 рангу), підполковників (капітанів 2 рангу) — до 50 років;
  • полковників (капітанів 1 рангу) — до 55 років;
  • для військових вищого офіцерського складу — до 60 років;
  • для військовозобов’язаних та резервістів, які призиваються під час мобілізації — до досягнення граничного віку (60 років), вищого офіцерського складу (65 років).

Якщо ж військові досягли граничного віку, але хочуть продовжувати службу, вони мають можливість продовжити термін ще на п’ять років. Це залежить від висновку ВЛК про придатність.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Чоловіки, які досягли 60 років, не підлягають мобілізації, оскільки набули граничного віку перебування в запасі ЗСУ. Після досягнення граничного віку чоловіка виключають з військового обліку”, — зазначив адвокат Ростислав Кравець.

Нагадаємо, військовозобов’язані зможуть мобілізуватися до лав Збройних сил України в обхід ТЦК та СП. Також буде спрощений механізм залучення громадян на військову службу.

Раніше ми писали, що в Україні близько 615 тисяч чоловіків, які підлягають військовій службі, отримали бронювання від мобілізації. Лідером у кількість заброньованих є енергетична сфера.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *