Полегшено доступ банків до механізму роловеру

Національний банк України розширив перелік застав для застосування механізму роловеру для подальшої оптимізації інструментів управління ліквідністю банківської системи.

Нагадаємо, у лютому 2016 року Національний банк запровадив можливість використання роловеру – надання банку кредиту для погашення раніше залучених кредитів рефінансування та овернайт.

Відповідна постанова передбачала, що механізм роловеру можна застосовувати під заставу державних облігацій України та депозитних сертифікатів НБУ. З огляду на це Національний банк передбачив можливість застосування депозитних сертифікатів НБУ в якості такої застави у «Положенні про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України». Для цього Правління НБУ затвердило постанову № 230 від 01.04.2016 ‘Про затвердження Змін до Положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України’. Ці зміни набувають чинності з 06 квітня 2016 року.

Водночас виникла потреба у доповненні заставного інструментарію роловерних кредитів таким видом застави як іноземна валюта, яка розміщена банком на рахунку Національного банку як гарантійний депозит. Для цього Правління НБУ затвердило постанову № 237 від 05.04.2016 ‘Про внесення змін до Положення про застосування Національним банком України стандартних інструментів регулювання ліквідності банківської системи’. Цей документ набуває чинності з 18 квітня 2016 року.

Завдяки реалізації цих постанов банки зможуть задовольняти потреби у короткостроковій ліквідності, використовуючи інструмент роловеру під заставу різноманітних інструментів – не лише ОВДП, а й депозитних сертифікатів НБУ та валюти.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *