Суд наклав арешт на кошти Онищенка в латвійських банках Коломойського та Фурсіна

Національне антикорупційне бюро України повідомило, що за клопотанням його детективів, погодженим з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Солом’янський районний суд м. Києва арештував грошові кошти на депозитних рахунках, відкритих у банку Trasta komercbanka (Латвія) на ім’я нардепа Олександра Онищенка, який підозрюється в організації корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством «Укргазвидобування».

«Також за поданням детективів Національного антикорупційного бюро України було арештовано рахунки пов’язаних з Онищенком компаній Rexlord Systems та Ostexpert Limited, відкриті в латвійських Privatbank та Trasta komercbanka. Наразі готуються відповідні документи для накладення арешту на дані кошти судовими інстанціями Латвії», – йдеться в повідомленні НАБУ.

На початку березня 2016 року Європейський центробанк (ЄЦБ) після звернення Комісії ринку фінансів і капіталу (КРФК) Латвії анулював ліцензію АТ Trasta komercbanka, одним із співвласників якого був нардеп Іван Фурсін – молодший бізнес-партнер Дмитра Фірташа (був серед бенефіціарів компанії «Росукренерго»; очолював наглядову раду банку «Надра»), який входить до основних власників банку ‘Кліринговий дім’ та ‘Місто-банку’. При цьому в Trasta komercbanka спростовували інформацію, що в числі власників банку був Сергій Льовочкін – представник ‘Опозиційного блоку’, екс-глава адміністрації Януковича (входив у т.зв. ‘газову групу’, яка серед іншого контролює телеканал ‘Інтер’).

Нагадаємо, що Trasta komercbanka фігурував у розслідуванні щодо виведення мільярдів рефінансування НБУ з «Дельта Банку».

У травні повідомлялося, що латвійський PrivatBank уклав угоду про припинення правового спору з фінрегулятором країни – Комісією ринку фінансів і капіталу. Раніше комісія призначила банку штраф у розмірі 2,16 млн євро, а також прийняла рішення про відсторонення від посади топ-менеджерів – глави банку Олександра Трубакова і члена правління Івети Керпена. До таких результатів призвела перевірка угод банку за 2012 – 2014 роки, багато з яких були названі підозрілими. Латвійські ЗМІ стверджують, що в т.ч. через латвійський PrivatBank могли проходити вкрадені в трьох молдавських банках 1 млрд євро.

PrivatBank спробував оскаржити це рішення, проте пізніше передумав. Банк зобов`язується повністю виконати у визначені регулятором терміни всі його вимоги, в числі яких модернізації системи внутрішнього контролю щодо запобігання відмиванню грошей. Кредитна установа вже виплатило штраф і відкликала правління.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *