Члена міжнародної групи, що підозрюється у збуті фальсифікованих ліків для онкохворих, відправили під домашній арешт

Печерський суд Києва застосував до підозрюваного у фальсифікації медикаментів запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби.

Чоловік підозрюється також в участі у злочинній організації, відмиванні грошей і контрабанді фальсифікованих ліків.

За версією слідства, приблизно у 2016 році на території Києва громадянами України створено злочинну організацію, в яку в входили громадяни Азербайджану, Індії, Туреччини, Росії та інші невстановлені особи.

Вважається, що підозрюваний був керівником окремого структурного підрозділу, до якого входили четверо осіб, які отримували заробітну плату та ліки для хворих родичів. Крім того, цей чоловік, за інформацією слідчих, зберігав фальсифіковані ліки та легалізував гроші через ТОВ «БМУ-86» за договорами купівлі-продажу будівельних матеріалів і замовлення будівельних робіт.

Прокурор просив взяти підозрюваного під варту, вказуючи на ризик переховування, зв’язки чоловіка на території інших країн, можливість впливати на інших незатриманих співучасників, а також свідків. Однак суд в цьому не переконався, натомість звернув увагу, що підозрюваний має сім’ю, постійне місце проживання і роботи та чітку правову позицію захищатися. У підсумку суд застосував тільки нічний домашній арешт.

Як ідеться в ухвалі суду, зловмисники купували через інтернет наліпки, картонні коробки, бирки, пляшки та інші компоненти, які використовувались для фальсифікації лікарських засобів. Мова йде про препарати:  Soliris, Alkeran, Avegra, Lysodren, Opdivo, Yervoy, Epclusa, Harvoni, Sovaldi, Veread, Vistide, Vosevi, Ocalira, Abraxane, Keytruda, Harvopak, Hepcinat-LP, Daklinza , Avastin , Lemtrada, Adcetris , Iclusig, Ibranca.

Так, у 2017 році членом організації придбано придбано оригінальний медичний препарат Keytruda (Кітруда), 50 mg виробництва Німеччини для лікування онкозахворювань. Упаковку скопіювали в кількості понад 200 комплектів. Але на оригінальній коробці медичного препарату Keytruda у поясненні про умови зберігання написано німецькою мовою « werden», натомість на підробках слово написано, як «warden».У подальшому організовано збут фальсифікованих лікарських засобів Keytruda (Кітруда), 50 mg. в кількості 43 упаковок на суму понад 72 тис. доларів або майже 2 млн грн.

21.05.2019 року залучена до конфіденційного співробітництва особа придбала в одного із членів групи лікарський засіб Keytruda.

31 травня 2019 ГПУ повідомила про затримання трьох осіб. Громадянина Азербайджану відправили під цілодобовий домашній арешт. Співробітника ТОВ «ВЛП» взяли під варту із альтернативою застави в 1,9 млн грн. Ще одній жінці призначили 1,06 млн грн застави.

Співучасники начебто шукали покупців, як в Україні, так і за її межами. Так, на початку 2018 року громадянин Індії отримав вказівку керівників злочинної організації про доставку партії ліків з України до Індії з метою подальшої їх реалізації у медичних закладах цієї держави.

14.01.2020 під час оформлення пасажирів авіарейсу № 722 сполученням «Анкара-Київ», виявлено громадянина України, який намагався ввезти на митну територію України лікарські засоби із ознаками фальсифікату на загальну суму понад 300 тис. грн.

З метою легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, в Україні та за кордоном на родичів учасників злочинної організації зареєстровано низку підприємств. В ухвалі наводиться їх список: ТОВ «ГРИН БРАНЧ», ТОВ «КОЛОРФІКС», ДП «Студентський» ТОВ «ФІРМА «КАРІОН», ТОВ «Три плюс один», СТ «Здорова Нація», ТОВ «БМУ-86», RobledoMont s.r.o., Прага, Республіка Чехія, благодійний фонд Lebenlicht, Німеччина.

За останні роки на території міста Києва фігурантами укладено договорів з купівлі-продажу та оренди рухомого і нерухомого майна на себе, а також на ім’я близьких родичів на суму понад 30 млн грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *