Чи доцільні великі штрафи за порушення комендантської години, особливо в тилу

Чи доцільні великі штрафи за порушення комендантської години, особливо в тилу

У парламенті пропонують посилити відповідальність за порушення комендантської години, запровадивши чималі штрафи. Чи має сенс таке покарання та чи не втратила актуальність комендантська година в тилових регіонах, відповідають військові експерти та юристи.

30 жовтня до Верховної Ради внесли законопроєкт, яким пропонують посилити відповідальність за порушення комендантської години – і для людей, і для підприємств. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «BBC».

Ймовірно, ініціатива актуалізувалася на тлі кількох останніх скандалів у медіа, коли журналісти викривали нахабні порушення комендантської години аж до нічних вечірок в елітних клубах столиці.

Чи доцільні великі штрафи за порушення комендантської години, особливо в тилу

Якщо законопроєкт ухвалять, порушнику комендантської години, тобто людині, яку без спеціальної перепустки патруль зупинить серед міста в заборонений час, буде загрожувати штраф від 8,5 тис. до 17 тис. гривень.

Якщо порушника затримають знову протягом року штраф сягатиме вже 17-34 тис. гривень. Штрафи для підприємств ще суттєвіші. Якщо вони порушуватимуть режим світломаскування або режим роботи під час воєнного стану, матимуть штраф від 51 тис. до 102 тис. гривень.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Якщо порушення зафіксують повторно протягом року штраф зросте до 170-340 тис. гривень. Окремо у законопроєкті наголошується, що місцеві військові адміністрації можуть змінювати режим роботи підприємств. Але це право не поширюється на державні підприємства та об’єкти критичної інфраструктури.

Зміни необхідні, щоб притягти “винних до адміністративної відповідальності”, наголошують в пояснювальній записці автори законопроєкту. Серед авторів документу є депутати з партії влади, а готували його у співпраці з МВС та нацполіцією.

Комендантська година: бути чи не бути

Комендантська година діє майже по всій території України від початку російського вторгнення. За більш ніж півтора року війни її дещо скорочували, залежно від регіону, але загалом вона працює і в прифронтовому Харкові, і в тиловому Львові. Немає комендантської години хіба що в найвіддаленішій від фронту Закарпатській області.

“У перші дні війни ми дуже детально вивчали оперативну ситуацію в регіоні, – пояснював це рішення голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита, – усе вказувало на те, що не потрібно обмежувати пересування людей вночі”.

Мовляв, злочинність порівняно з довоєнними часами навіть впала, а переселенцям, які знайшли в регіоні прихисток на час війни, не потрібно обмежувати доступ до базових потреб, наприклад, вийти в цілодобову аптеку, пояснювала своє рішення місцева влада.

Втім для решти України комендантська година зберігає свою доцільність, переконує міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

“Дисципліна має бути в тилових регіонах, – заявляв Клименко. – І профілактика злочинності”.

“В цей час ми чітко знаємо, що якщо якась людина перебуває на вулиці, у нас є законні підстави її перевірити. Щоб ви розуміли, в цей час злочинності практично немає, вона мінімізована”.

Водночас в останні місяці стало ясно, що населення, особливо в тилу, ставиться до комендантської години все менш серйозно. За останній рік стало відомо щонайменше про три гучні смертельні ДТП, у яких загинули військові.

Усі три випадки сталися у розпал комендантської години, коли на вулицях заборонено пересуватися без спеціальної перепустки, усі три відбулися на блокпостах – тобто на ділянках, де водії мають демонструвати особливо обережну їзду і скидати швидкість. Загалом в таких ДТП за останні пів року загинуло троє бійців, які несли чергування, ще декілька отримали поранення.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім того, в останній час журналісти повідомляли про ресторани та клуби, які дозволяють собі вільно працювати вночі, попри воєнний стан.
Зараз за порушення комендантської години покарання в Україні не передбачено. Якщо порушника затримає патруль, але він виконуватиме вказівки правоохоронців та не чинитиме опір, загалом йому нічого загрожувати не буде. Відтак запровадження відповідальності має сенс, вважають експерти.

“Існування комендантської години є виправданим, – каже військовий експерт Олександр Мусієнко. – Якщо хтось без поважних причин, наданих законом, порушує її, то він має притягатися до відповідальності і сплачувати штраф. Є питання розмірів, але відповідальність має бути”.

Однак до пропозицій, внесених до парламенту, є питання навіть серед провладних депутатів. Співрозмовник ВВС Україна у “Слуга народу” з профільного комітету Ради досить скептично оцінює шанси на ухвалення цього законопроєкту в нинішньому вигляді. Мовляв, документ не враховує багато нюансів. Зокрема, не робить винятків для цілодобових аптек чи особливих обставин, через які люди можуть бути на вулицях в заборонених час. Наприклад, коли люди добираються додому з вокзалу з нічних потягів.

“Тому його голосування буде зовсім не скоро, або ж його взагалі не голосуватимуть”, – припустив співрозмовник.

Він вказує, що деякі депутати навіть поставили свій підпис під документом, щоб бути у робочій групі з його доопрацювання і мати можливість вплинути на кінцевий зміст.

Чи доцільні великі штрафи за порушення комендантської години, особливо в тилу

Юрист Андрій Яковлєв, експерт Медійної ініціативи з прав людини, керуючий партнер АО Амбрела, не бачить в цьому проблеми. Мовляв, законодавча ініціатива стосується запровадження покарання, а що саме передбачає комендантська година та обмеження воєнного стану – це вже питання до профільного законодавства.

“Претензії щодо аптек – це до законодавства про комендантську годину. Запропоновані норми (про штрафи за порушення – Ред.) не встановлюють нових норм і не змінюють, а лише захищають виконання старих”, – пояснює він.

“Якщо не подобається, що комендантська година може обмежити роботу цілодобових аптек, треба змінювати первісний акт, яким було запроваджено комендантську годину, а не закон, який регулює наслідки порушення”, – додає Яковлєв.

Запровадження штрафів він вважає цілком легітимною нормою, яка не порушує прав людини. Сама комендантська година може вважатися порушенням прав людини, але це вже питання – чи відповідає вона меті і безпековим вимогам.
Військові експерти, з якими поспілкувалася ВВС Україна, переконують, що комендантська година необхідна, в тому числі в тилу.

Зокрема, Михайло Самусь вважає, що комендантська година має бути навіть суворішою, ніж зараз. Особливо в Києві.

“У нас широкомасштабна війна, і вона не обмежується фронтом. Фронт це лінія зіткнення на тактичному рівні, але війна триває на стратегічному рівні. У нас фронт – кругом, адже завдання противника – знищити Україну, – каже він. – Це означає, що особливо у столиці мають бути найжорсткіші порядки, навіть жорсткіші ніж за 50 км від фронту. Це очевидно”.

Експерт підкреслює, що ризики роботи агентури росії в тилу зберігаються. І саме комендантська година дає можливість тримати діяльність ймовірних диверсійно-розвідувальних груп противника під контролем.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“Левова частка ударів по об’єктах в Хмельницькому, Львові чи на Закарпатті – це не супутникова розвідка, не дрони, а агентурна розвідка, – пояснює Самусь. – І треба максимально використовувати можливості правового режиму воєнного стану, щоб обмежувати діяльність агентури”.

“Було б дивно дозволити ДРГ противника вночі спокійно пересуватись, – додає він. – Комендантська година принаймні обмежує відкрите пересування вночі. Приховано пересуватися вони можуть спробувати, але зараз ми можемо більш ефективно проти них працювати”.

Крім того, комендантська година зменшує навантаження на транспортну мережу, пояснює Олександр Мусієнко. Це полегшує військову логістику та спрощує передислокацію військ у нічний час, а головне – дозволяє робити це менш помітно.

“Також можна посилено патрулювати певні зони та об’єкти, щоб зменшувати ризики проникнення диверсійних груп, – пояснює він. – Це дає можливість працювати правоохоронним органам в посиленому режимі”.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *