Гаага прийняла українських суддів із навчальним візитом

Гаага прийняла українських суддів із навчальним візитом

З 18 до 21 квітня 2023 року делегація з 7 українських суддів Верховного суду та перших інстанцій відвідала Гаагу з навчальним візитом на тему розгляду справ про міжнародні злочини, повідомляє АНТІРЕЙД з посиланням на Укрінформ.

Візит організовано Програмою USAID “Справедливість для всіх” у співпраці з Ассер Інститут в рамках проєкту МАТРА-Україна.

За час візиту українські судді зустрілись з колегами із Міжнародного кримінального суду і Верховного суду Нідерландів, представниками Агентства Європейського Союзу з питань співробітництва у сфері кримінальної юстиції, Ради з питань юстиції, Служби державного обвинувачення, міністерств закордонних справ, юстиції і безпеки Нідерландів, посольства України, а також муніципалітету міста Гаага.

Українська делегація також взяла участь у міжнародній конференції щодо розгляду міжнародних злочинів, яку організувало Бюро з міжнародних злочинів Нідерландського окружного суду Гааги 20-21 квітня 2023 року.

“Збройний конфлікт на території України поставив перед юридичною спільнотою чимало викликів – від розгляду кримінальних проваджень про воєнні злочини до злочинів проти довкілля. Питання засобів та джерел доказування, визначення розміру шкоди, так само як і проблеми юрисдикції були предметом обговорення з колегами з різних країн, включаючи такі держави, як Боснія і Герцеговина та Німеччина. Врахування їхнього досвіду та вивчення кращих міжнародних практик безперечно сприятиме якнайшвидшому ефективному переслідуванню згаданих явищ відповідно до принципу верховенства права, як і належить демократичній державі”, – зазначила суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області Тетяна Шевиріна.

Під час візиту українські судді обговорили з колегами особливості розгляду справ про міжнародні злочини національними судами, підходи до застосування міжнародного права в національній практиці, етичні питання, що стосуються захисту жертв та свідків у справах про воєнні злочини, а також ознайомились з найкращими міжнародними практиками судового розгляду в таких справах.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *