ЄСПЛ змінює регламент і запроваджує нові правила щодо документів з підвищеною чутливістю

ЄСПЛ змінює регламент і запроваджує нові правила щодо документів з підвищеною чутливістю

Опубліковано нову редакцію Регламенту суду.

Європейський суд з прав людини опублікував на своєму веб-сайті нову версію Регламенту Суду, яка включає нове Правило 44F про поводження з документами з високим ступенем секретності. У зв’язку з цим до Правила 33 § 1 (публічний характер документів) були внесені зміни. Ці зміни були прийняті Пленумом Суду 25 вересня 2023 року і набули чинності
30 жовтня 2023 року.

Метою цього нового Правила є встановлення особливого режиму поводження з документами з високим ступенем секретності, які, на думку держави-учасниці, потребують особливого поводження з міркувань національної безпеки, або які, на думку заявника, потребують особливого поводження з інших не менш вагомих причин. Воно має на меті зменшити занепокоєння, які можуть завадити стороні подати такі документи до Суду, і надати Суду можливість знайти відповідні заходи, які б урівноважили це занепокоєння, або зробити несприятливі висновки, якщо такі документи не можуть бути розкриті іншій стороні або громадськості, якщо ця інформація необхідна для завершення справи. Регламент визначає, як Суд розглядатиме конкретні запити зацікавленої сторони, зокрема, розглядатиме їх комітетом у складі трьох суддів, які не входять до складу палати, що розглядає питання прийнятності та/або суті справи. Мета полягає в тому, щоб вирішити питання шляхом співпраці у найбільш прагматичний спосіб, щоб надати Палаті необхідну інформацію для прийняття рішення щодо прийнятності та/або суті справи, забезпечуючи при цьому повагу до принципу змагальності сторін. На сторонах залишається обов’язок співпрацювати з Судом, щоб забезпечити виконання ними своїх зобов’язань за статтею 38 (обов’язок забезпечити необхідні умови для розгляду справи) Європейської конвенції з прав людини та правилом 44А (обов’язок співпрацювати з Судом) Регламенту Суду.

Як наслідок, Правило 33 § 1, яке стосується публічного характеру документів, також було змінено, щоб відобразити нове Правило 44F.

Зміни були внесені після широких консультацій з відповідними зацікавленими сторонами з 2017 року, зокрема, з Договірними Сторонами, організаціями, що мають досвід представництва заявників, та кількома асоціаціями адвокатів, які надали свої письмові коментарі.

З повним текстом поправок до Правила 44F та зміненого Правила 33 § 1 Регламенту Суду можна ознайомитися тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *