Мінфін зобов'язаний виконати розпорядження уряду для вирішення проблеми боргів на енергоринку

Мінфін зобов’язаний виконати розпорядження уряду для вирішення проблеми боргів на енергоринку

Через взаємні борги на енергоринку, що вже перевищили 60 млрд грн, під загрозою опинилося нормальне проходження опалювального сезону. Цю проблему повинно вирішити Міністерство фінансів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав економічний експерт Борис Кушнірук. Він нагадав, що “Енергоатом” завдяки успішній ремонтній кампанії вийшов на чіткий графік розрахунків з “Гарантованим покупцем” по послузі із забезпечення доступних цін на електроенергію для населення. “Атомка” на 100% здійснює поточні виплати та закриває борги минулих періодів. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «УНІАН».

“Єдина частина боргу, яку компанія об’єктивно не може виплатити – це близько 17 млрд грн, що накопичилися у 2022 році через окупацію Запорізької АЕС, яка давала “Енергоатому” 40% доходів. Проте я нагадаю, що Кабмін своєю постановою №483 зобов’язав Міністерство фінансів визначити джерела фінансування та порядок компенсації учасникам ринку, на яких покладено ПСО. Тому у Мінфіні зобов’язані виконати постанову уряду, щоб розв’язати проблему боргів на енергоринку”, – зазначив Кушнірук.

Експерт додав, що друга і найбільша проблема енергоринку стосується “Укренерго”. Якщо “Енергоатом” зараз розраховується на 100%, то “Укренерго” покриває свої зобов’язання ледве на 50%. Його борги перед “зеленими” виробниками перевищують 31 млрд грн.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“І перспектив, що вони суттєво зменшаться, я не бачу. Проте якщо борги такі великі, то мені не зрозуміло, куди в “Укренерго” зникли понад 1 млрд доларів, які, за словами голови правління Володимира Кудрицького, компанія отримала не лише на відновлення інфраструктури, а також і на виплату заборгованості перед “зеленими”?”, – написав Борис Кушнірук.

На його думку, відповідь на питання “куди поділися гроші?” може ховатися у результатах перевірки Державної аудиторської служби, яка з’ясувала, що за останні роки в “Укренерго” прямо чи непрямо було “втрачено” 68 млрд грн.

“Однак в “Укренерго” замість розв’язання проблеми вкотре пропонують підняти свої тарифи на послуги з передачі та диспетчеризації. Проте це лише збільшить дисбаланс на ринку на користь “Укренерго” та збільшить борги на енергоринку”, – підсумував експерт.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *