Що робити, якщо у вашому помешканні незаконно проживають сторонні особи

Що робити, якщо у вашому помешканні незаконно проживають сторонні особи

Про те, як виселити осіб, які без законних підстав перебувають або проживають у вашому помешканні, розповідає юристка ХПГ.

Війна в Україні принесла безпрецедентні випробування для суспільства. Мільйони людей, тікаючи від бойових дій, виїхали зі своїх домівок, у порожні оселі іноді заселяються чужі люди. Тому питання власності на житло, а також питання, що стосуються виселення осіб, які без законних на те підстав перебувають у квартирах та будинках, постають надзвичайно гостро. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Крім того, ця проблема викликає багато правових, етичних і соціальних питань, що потребують ретельного аналізу, особливо у ситуаціях, коли серед таких осіб є діти, чия доля та права повинні бути забезпечені з особливою обережністю та увагою.

До того ж воєнний стан, який введено в Україні, створює додаткові виклики, пов’язані із захистом права осіб на володіння, користування та розпорядження своїм нерухомим майном (див. Закон України “Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану”). Але ця тема потребує окремої статті.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Сьогодні ж поговоримо про те, як можна виселити людей, які незаконно перебувають у вашій оселі, на підставі судового рішення.

Процедура виселення складається з кількох етапів:

1. Подання заяви до суду з відповідними доказами незаконного перебування осіб у вашому житлі. Це може включати докази, такі як свідчення сусідів, записи відеоспостереження чи інші документальні свідчення.

2. Отримання судового рішення про виселення, встановлення тимчасових заходів для захисту майна, поки триває судовий процес.

3. Залучення виконавчої служби до реалізації рішення суду на практиці, забезпечення офіційного підходу до виконання рішення, що передбачає законну силу та необхідні заходи безпеки.

Ключовими документами для розгляду справ про виселення є, перш за все, документи, що підтверджують право власності на житло. Це насамперед правовстановлюючі акти, такі як свідоцтво про право власності, договори купівлі-продажу або дарування. Окрім того, для доведення незаконного проживання осіб важливо мати довідки від правоохоронних органів або свідчення самовидців, які могли б підтвердити факт несанкціонованого використання житла.

Що стосується виселення неповнолітніх осіб, то це питання є особливо чутливим і складним аспектом в роботі юридичних та соціальних служб. Згідно з українським законодавством, діти, які залишились без належного догляду або в небезпечних умовах, отримують особливий захист від держави. Це передбачає, що будь-які рішення про виселення неповнолітніх можуть бути вчинені лише з одночасним забезпеченням їх альтернативним житлом, куди вони можуть бути тимчасово або постійно переселені. Все це має відбуватись з обов’язковою участю спеціалізованих органів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Міжнародне право відіграє вирішальну роль у гарантуванні та захисті прав людини на глобальному рівні, зокрема у контексті прав на житло й обмеження виселень. Україна як член багатьох міжнародних конвенцій та угод взяла на себе зобов’язання слідувати цим стандартам, що є особливо значущим у контексті національних конфліктів та воєнних дій. Завдяки участі у цих міжнародних угодах, Україна має доступ до міжнародних механізмів захисту, які можуть бути використані для захисту прав власників житла, особливо у складних ситуаціях, коли житло опиняється під загрозою незаконної окупації або руйнування внаслідок військових дій.

Матеріал створено у межах роботи приймальні УГСПЛ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *