Росія визнала "безхазяйними" понад 13 тисяч об'єктів нерухомості на ТОТ

Росія визнала “безхазяйними” понад 13 тисяч об’єктів нерухомості на ТОТ

Таку цифру наводить видання “Нова газета. Європа”. При цьому найбільше нібито “полишеного” людьми житла розташовано на нещодавно окупованих територіях України. Як і яке житло хочуть привласнити російські окупанти — переповідаємо у статті.

Росія вже три роки незаконно привласнює так зване “полишене” житло на тимчасово окупованих територіях України та називає це “націоналізацією”. За ці три роки підконтрольні Кремлю окупаційні адміністрації визнали “безхазяйними” щонайменше 13 300 будинків і квартир, при цьому половина з них стали “нічийними” за поточний рік. Такі цифри озвучило видання “Нова газета. Європа” у розслідуванні, оприлюдненому 20 травня цього року. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

За даними журналістів, кремлівські ставленики привласнюють нерухомість, якщо її власники полишили домівки через російську війну та упродовж місяця не повернулися додому.

Росія визнала "безхазяйними" понад 13 тисяч об'єктів нерухомості на ТОТ

Хоча підконтрольна Кремлю нелегітимна “влада” обіцяла вилучати житло лише в тих громадян України, які виїхали з 2014 року та нібито не збираються повертатися, 77,5% усього нерухомого майна, визнаного російськими окупантами “безхазяйним”, розташовано на нещодавно окупованих територіях України, стверджують журналісти. Як встановили розслідувачі, найбільше “безхазяйного” житла — в Маріуполі, Мелітополі та Сватовому, тобто у містах, які російські війська захопили навесні 2022-го. Зокрема, у тимчасово окупованому Маріуполі “безхазяйними” були визнані шість з половиною тисяч об’єктів нерухомості. Це майже половина від усього “безхазяйного” житла частин тимчасово окупованих Луганської та Запорізької областей, наголошують журналісти.

Нагадаємо, що, згідно з підрахунками ООН, станом на січень 2024-го близько 10 мільйонів українців були змушені залишити власні домівки через російську повномасштабну війну та не повернулися додому. Понад шість мільйонів із них поїхали за кордон, решта переїхала до інших регіонів України.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім цього, за час російської війни проти України лише на окупованих частинах Донеччини з’явилося близько 30 тисяч так званих “безхазяйних об’єктів”, заявляв нелегітимний “голова уряду ДНР” Євген Солнцев. Таку нерухомість окупаційна “влада” Донеччини почала “націоналізувати” ще 2021 року. Вже восени 2023-го відповідний закон ухвалила й окупаційна “влада” частин Запорізької області, а навесні 2024-го — Луганської області.

Прикметно, що російська окупаційна “влада” часто “націоналізує” житло, розташоване в центральних районах міста чи біля головних дорожніх магістралей, каже мешканка тимчасово окупованої Горлівки, що на Донеччині. В окупованому Мелітополі (у Запорізькій області) так зване “полишене житло” теж розташоване у центрі міста: наприкінці квітня цього року нелегітимна міська “влада” виявила 122 “безхазяйні” квартири у самому центрі Мелітополя, на вулиці Університетській. У тимчасово окупованому Бердянську росіяни також зарахували до “безхазяйних” будинки, які розташовані у центрі міста й уздовж головної магістралі — Мелітопольського шосе. Те саме відбувається і в тимчасово окупованому Донецьку, і в невеличких донецьких селищах, Мангуші чи Ялті, де кремлівські ставленики “націоналізують” нерухомість лише у привабливих районах.

Загальний контекст

У квітні минулого року очільник нелегітимної “держради” Криму Володимир Константинов заявляв, що окупаційна влада півострова планувала розширити перелік підприємств, квартир і земельних ділянок, які на той час належали громадянам України та мали потрапити під російську “націоналізацію”. Ще у жовтні 2022-го нелегітимна “влада” Криму ухвалила постанову, котра дозволяла “визнати власністю республіки” майно іноземних громадян та держав, які “вчиняють недружні дії” щодо РФ. Харківська правозахисна група писала це у статті. Ми також досліджували випадки мародерства, яке постійно вчиняють російські військові в Україні.

Більше про викрадене майно, розграбовані музеї та підприємства можна прочитати у нещодавньому дослідженні ХПГ. Окупувавши українські міста, РФ не лише відбирає житло та викрадає майно у мирних людей, а й знищує унікальні пам’ятки: курган Дід — у Маріуполі, Ханський палац — у Бахчисараї та багато інших.

Через повномасштабне вторгнення РФ вже постраждало понад 1000 об’єктів культурної інфраструктури, зокрема й унікальний будинок-музей української художниці Поліни Райко, Кам’янська Січ та інші. Від 24 лютого 2022-го до 25 квітня 2024 року Росія зруйнувала чи пошкодила 1062 об’єкти культурної спадщини, з яких: 123 пам’ятки національного значення, 864 пам’ятки місцевого значення та 75 щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. Наразі російські війська пошкодили або зруйнували пам’ятки культурної спадщини у 18 областях України. Крім того, російські війська пошкодили кожну десяту українську школу.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *