Солдати Литви готові до відправлення в Україну на тренувальну місію

Солдати Литви готові до відправлення в Україну на тренувальну місію

Литовський парламент дозволив уряду надіслати війська в Україну для тренувань, але Київ ще не просив про таке. Про це прем’єрка країни Інгріда Шимоніте повідомила виданню Financial Times.

Ймовірність відправлення західних сил в Україну

Глава уряду Литви визнала, що росія розцінить це як провокацію, але додала: “Якби ми просто думали про відповідь Росії, то ми б не могли надіслати нічого (із західного озброєння для Києва – ред.). Кожен другий тиждень ви чуєте, що хтось буде вбитий (російською) ядерною зброєю”. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Голос Америки».

Нещодавно президент Франції Еммануель Макрон підтвердив, що не виключає відправлення військ в Україну, і сказав, що це питання постане “легітимно”, якщо росія прорве лінію фронту, а Київ звернеться з таким запитом.

Макрон сказав, що “якщо росія вирішила піти далі, ми в будь-якому випадку повинні будемо поставити собі це запитання” про відряджання військ, адже росія є “силою регіональної дестабілізації” та “загрозою безпеці європейців”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Низка західних союзників Києва, зокрема США, Німеччина й керівництво НАТО раніше цілковито виключили таку перспективу. Однак деякі європейські країни, зокрема Нідерланди, Естонія, Чехія та Польща сказали, що все ж існує можливість відправити сухопутні війська на допомогу Києву.

Президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує ініціативи щодо тренувальних або прикордонних місій іноземних держав в Україні, але не може закликати інші держави відправляти війська на війну.

Ядерні погрози росії та мобілізація в Україні

Цього тижня Росія оголосила про тактичні ядерні навчання. Шимоніте висловила сумнів, що Кремль піде на використання цієї зброї проти України, оскільки радіоактивні опади вразять і росію: “Здебільшого вітри дмуть із заходу на схід”.

Нагадаємо, Метью Міллер, речник Державного департаменту США, так прокоментував ці навчання Москви: “Російська ядерна риторика була безрозсудною та безвідповідальною протягом усього конфлікту. Попри все ми не бачили жодних підстав для коригування нашої власної ядерної позиції у відповідь на ці заяви, а також жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю в Україні”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Водночас за словами Шимоніте, росія посилює напади на українську цивільну інфраструктуру: “Росія намагається спровокувати нову хвилю людей, які втечуть з України, тому що там немає елементарних комунікацій і базових послуг”.

Говорячи про понад 4,2 мільйона біженців з України, яких приймає Литва, а також намагання Києва поставити на облік чоловіків мобілізаційного віку за кордоном, вона сказала: “Ми не будемо влаштовувати депортації чи шукати українських чоловіків у країні, тому що це було б незаконно”.

Однак тим чоловікам, чиє ухилення від військової служби буде доведено, може бути відмовлено в постійному проживанні, сказала Шимоніте. Вона висловила прагнення “допомогти Україні, щоб вона мала потенціал для оновлення збройних сил і дала відпочити людям, які давно воюють”.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *