Суд виправдав активіста, який опублікував на YouTube пісню з погрозами на адресу глави МВС

Суд виправдав активіста, який опублікував на YouTube пісню з погрозами на адресу глави МВС

У Франції винесено виправдувальний вирок екоактивісту, який опублікував на YouTube музичну відеокомпозицію із погрозами на адресу міністра внутрішніх справ країни. Суд дійшов висновку, що «текст пісні є частиною дискусії, що становить суспільний інтерес», а також врахував, що підсудний не є автором композиції.

У листопаді 2022 року екоактивіст Лоїк Шнайдер опублікував на своєму YouTube-каналі з 3,5 тис. передплатників сатиричну пісню з відеорядом із фотографій глави МВС Франції Жерара Дарманена. У пісні звучить низка погроз на адресу високопоставленого силовика та автора непопулярної іммігрантської реформи. Наприклад, у композиції пропонується вирвати міністру око, відрізати пальці та згадується про персональну труну для глави МВС. Також у тексті висміюється зовнішній вигляд міністра, зокрема його звичка носити «облягаючі костюми», і критикуються його політичні амбіції. Є й прямі образи, наприклад фраза «твоя фашистська морда». Закінчується пісня так: «Дарманен, твоя спина служитиме нам підлогою, на якій ми танцюватимемо навколо вогнища»

Після публікації відеоролика, глава МВС написав заяву на 28-річного активіста. Правоохоронні органи звинуватили Шнайдера в «загрозі злочином чи правопорушенням проти особи чи майна щодо представника державної влади». За загрози смертю ст. 433-3 КК Франції передбачає до 5 років позбавлення волі зі штрафом у розмірі 75 тис. євро. 

На свій захист обвинувачений заявив, що просто виклав на канал пісню, що вже існувала, з «сатиричним і провокаційним покликанням». «Я бачу паралель, яку ми могли б провести з обезголовленими чи руками, відірваними поліцейськими гранатами. Ця пісня є символічним насильством, спрямованим на засудження реального насильства. У жодному разі я не можу пояснити те, чого не писав сам, я можу лише інтерпретувати це», — такий коментар залишив Шнайдер під відеороликом.

Судовий процес над екоактивістом відбувався у місті Нансі на сході країни. Держобвинувач попросив засудити Шнайдера до 140 годин громадських робіт та стажування з громадянства, під час якого засудженому нагадують про традиційні цінності держави. Підсудний відреагував на прокурорську пропозицію, оголосивши про відмову виконувати таке покарання, повідомляє французьке медіа BFM TV. 

Сам Шнайдер розраховував на умовний термін чи виправдання з огляду на суспільний резонанс навколо його кримінального процесу. На слуханнях у суді були присутні десятки людей, а ще 21 тис. підписалися під петицією на захист підсудного. Цей документ передали судді, що головував у засіданні. У результаті екоактивісту винесено виправдувальний вирок.

У своєму рішенні суд погодився з позицією звинувачення, що висловлювання у пісні можуть «наносити характер загроз смертю, оскільки вони спрямовані проти Дарманена, а не лише проти посади міністра внутрішніх справ, яку він обіймає». При цьому суд зазначив, що Шнайдер “не є автором образливих висловлювань”. “Ця пісня була в мережі принаймні з 2020 року”, – йдеться у судовому рішенні. Зазначається, що на YouTube-каналі Шнайдера, «відомість якого є досить скромною», композиція була «недостатньо помітна» і не набула широкого поширення. На момент винесення вироку ролик набрав близько 26 тисяч переглядів. Також наголошується, що «текст пісні є частиною дискусії, що становить суспільний інтерес».

Зазначимо, що Шнайдер раніше вже двічі притягувався до кримінальної відповідальності як екоактивіст: за участь у демонстрації у Франції у жовтні 2022 року та за насильство під час акції протесту проти G20 у Німеччині у 2017 році.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *